Україна звернеться до Інтерполу з приводу розшуку Віктора Януковича та його сина

Національне антикорупційне бюро планує написати звернення до Міжнародної організації кримінальної поліції

У понеділок, 9 серпня, під час обговорення результатів діяльності Національного антикорупційного бюро (НАБУ) за перше півріччя 2021 року
очільник відомства розповів про стан розслідування резонансних справ. Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на трансляцію.

Керівник НАБУ Артем Ситник на брифінгу повідомив, що планується звернутися до Інтерполу за допомогою у розшуку експрезидента Віктора Януковича. Якщо Інтерпол погодиться допомогти, то Януковича та його сина буде оголошено у міжнародний розшук.

Від НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) було подано клопотання до Вищого антикорупційного суду. У якому відомства переконували суд в необхідності заочно обрати для Віктора Януковича і його сина Олександра запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Провадження про заволодіння експрезидентом резиденцією Межигір'я шляхом зловживання службовим становищем розслідується з 2019 року. Наразі Януковичу інкримінують частину 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення і розтрата майна), частину 3 ст. 209 КК України (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), а його сину - частину 5 ст. 27 КК України (співучасть), частину 5 ст. 191 КК України та частину 3 ст. 209 КК України.

До речі, 10 серпня Вищий антикорупційний суд буде розглядати клопотання НАБУ і САП про обрання запобіжних заходів. Раніше клопотання планувалося розглянути 5 серпня, але розгляд було відтерміновано. Причина - клопотання сторони захисту про відкладення.

"Розглянувши вказане клопотання та заслухавши думку прокурора, слідчий суддя постановила задовольнити його та відкласти розгляд клопотання", - йдеться на сторінці Вищого антикорупційного суду у Facebook.

Раніше повідомлялося, що у січні 2021 року Вищий антикорупційний суд вже відмовляв визначати заочно міру запобіжного заходу для Януковичів.

Портал "Коментарі" писав, чи зможе Янукович отримати свої гроші через скасування санкцій проти його фінансів.