Україна закликає хасидів утриматися від поїздки до Умані на Рош ха-Шана

МЗС України: хасидам рекомендовано відкласти поїздку до Умані у зв'язку з військовим становищем

Цього року Україна змушена закликати хасидів утриматися від традиційного паломництва до Умані, де щороку відзначають Рош ха-Шана. За словами представників Міністерства закордонних справ, поточна безпекова ситуація на території країни не дозволяє гарантувати належний рівень безпеки іноземним громадянам.

МЗС наголошує, що в умовах воєнного стану, встановленого в країні, свобода пересування обмежена, запроваджено комендантську годину, і проведення масових заходів суворо заборонено. Крім того, посилені патрулювання та застосування примусових заходів до порушників порядку стали необхідністю, яка забезпечує громадську безпеку.

Можливі перевантаження транспортної системи, масовані обстріли інфраструктури та нестача медичного персоналу та лікарняних закладів в Умані також посилюють ситуацію, роблячи паломництво цього року надзвичайно ризикованим. МЗС закликає паломників враховувати ці фактори та по можливості відкласти свою поїздку.

Ігор Табурець, начальник Черкаської обласної військової адміністрації, заявив, що, незважаючи на рекомендації утриматися від поїздок, багато віруючих можуть все ж таки зважитися відвідати Умань.

"Однак ми розуміємо, що, незважаючи на застереження, частина віруючих все ж таки відвідає культове для себе місце. Тому повинні бути готовими", - написав він у Telegram.

У зв'язку з цим він наголосив, що буде вжито всіх можливих заходів для посилення безпеки в місті, у тому числі й покращення умов укриттів та готовність до надання медичної допомоги.