Україна відмовляється від великих електростанцій: чи врятує це від блекаутів

600 МВт нових потужностей до 2025 року: як Україна підсилює енергосистему

Україна впроваджує нові стратегії для зміцнення енергосистеми в умовах постійних загроз. На тлі ризику повторних атак на енергетичні об'єкти країна зосереджується на розвитку децентралізованої генерації та модернізації інфраструктури. Завдяки цьому українська енергетична система стає менш вразливою до зовнішніх впливів.

В Укренерго розповіли, що замість великих електростанцій, потужністю 200 МВт, планується будівництво 20 менших об'єктів по 10 МВт кожен. Це рішення дозволяє знизити вразливість енергетичної інфраструктури до можливих атак завдяки розосередженню потужностей по всій країні.

Загалом, для стабільної роботи енергосистеми вже найближчим часом потрібно додати щонайменше 2,5 ГВт маневрових генеруючих потужностей та 1 ГВт систем накопичення енергії. За оцінками експертів, реалізація цих проєктів вимагатиме інвестицій обсягом від 5 до 6 мільярдів доларів.

Для залучення приватних інвесторів, держава надає додаткові гарантії. Нещодавно Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про надання дозволу НЕК "Укренерго" укладати довгострокові контракти — до п'яти років — з надавачами допоміжних послуг.

15 та 22 серпня 2024 року "Укренерго" провела спеціальні аукціони, на яких були придбані 99 МВт резервів підтримки частоти та 500 МВт резервів автоматичного відновлення частоти. Ці резерви є важливими для стабільної роботи енергосистеми, оскільки забезпечують швидке реагування на зміни в енергосистемі та підтримку стабільності в умовах можливих раптових факторів. Очікується, що до жовтня 2025 року Україна отримає близько 600 МВт нових потужностей децентралізованої генерації, включаючи установки зберігання енергії та нові електростанції різного типу.

“Крім того, НЕК "Укренерго" разом з українським урядом активно працює над подальшим збільшенням доступної пропускної спроможності для комерційного обміну електроенергією між Україною та країнами ЄС. Зараз наші європейські колеги проводять технічні дослідження щодо можливості такого збільшення”, - йдеться в повідомленні Укренерго.