Україна дозволить подвійне громадянство: названі умови

Оформити український паспорт, маючи громадянство Росії, не вийде, - Кулеба

Українцям хочуть дозволити отримувати подвійне громадянство. Однак мати паспорти різних країн зможуть собі дозволити далеко не всі, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в студії програми "Право на владу".

На даний момент Конституція забороняє українцям мати подвійне громадянство. За законом, якщо хочеш стати громадянином України, маєш відмовитися від інших паспортів. На думку Кулеби, це не зовсім правильно і порушує права окремих громадян. Мовляв, Конституція була написана ще в середині дев'яностих, а з тих часів ситуація дуже змінилася.

"Питання подвійного громадянства викликає дискусії. Є люди, які цю ідею підтримують. Є ті, хто проти. Я особисто впевнений, що нам необхідно знайти збалансоване рішення", - говорить Кулеба.

Наприклад, він пропонує дозволити мати паспорти двох різних країн тим українцям, які живуть за кордоном.

"Чому ми повинні позбавляти цих людей права залишатися нашими громадянами?", - запитує глава МЗС.

Але, разом з тим, повинні залишатися категорії громадян, чий український паспорт повинен бути єдиним, впевнений чиновник.

"Повністю згоден з тим, що подвійне громадянство неприпустимо для державних службовців та представників влади. Ну і, безумовно, не може бути подвійного громадянства з країною-агресором. Щоб відсіяти подібні випадки, просто необхідно визначити додаткові критерії", - сказав міністр.

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про подвійне громадянство. Але депутати відмовилися розглядати його і зняли з порядку денного. Пояснили це тим, що документ потребує доопрацювання.

Раніше "Коментарі" також розповідали про те, що Володимир Зеленський запропонував скасувати візи для громадян деяких країн. В односторонньому порядку, звісно ж.