У ВР розкрили механізм, як військовозобов’язаний може мобілізуватися без участі ТЦК

Командири зможуть призивати добровольців самостійно, але потрібна добро від уряду

Командири військових частин зможуть призивати добровольців на службу без участі ТЦК, але для цього відповідну пропозицію Генерального штабу ЗСУ має затвердити Кабінет міністрів, розповів член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський у коментарі для "Української правди".

За його словами, ТЦК мають свої мобілізаційні плани і замовлення від Генштабу, тому вони не завжди йшли назустріч добровольцям, які приходили з відношеннями від конкретних військових частин. Саме тому, каже нардеп, потрапити до обраного підрозділу можна було тільки шляхом укладання контракту. Але проблема в тому, підкреслює політик, що далеко не всі військовозобов’язані хочуть підписувати контракт, бо він передбачає певні терміни, які не завжди підходять громадянам.

"Генштаб пропонує такий механізм: якщо військовозобов’язаний хоче долучитися до конкретної частини, він може зробити це вступивши в комунікацію з командиром. Тобто командири зможуть призивати добровольців на службу без участі ТЦК", - сказав Веніславський.

При цьому народний обранець уточнив, що комунікація між добровольцями і військовими частинами може відбуватися як з ініціативи громадян, так і з ініціативи командирів.

"Людина може сама знайти частину, звернутися до командира, а він уже вирішуватиме, чи призивати її. Але частина також може вступити в комунікацію з громадянином, дані якого отримала з "Резерв+" або реєстру військовозобов’язаних "Оберіг", – пояснив політик.

Водночас член комітету наголосив, що ініціатива Генштабу ЗСУ має бути затверджена постановою Кабінету міністрів. Механізм зможе запрацювати лише після ухвалення відповідного рішення.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, скільки українців не підтримують мобілізацію.