У ВООЗ пояснили, на скільки високий ризик заразитися коронавірусом від пацієнта без симптомів

У Всесвітній організації охорони здоров'я закликали країни зосередитися на пошуку пацієнтів з симптомами коронавірусу

Пацієнти з коронавірусом, у яких хвороба протікає без симптомів, дуже рідко заражають інших людей. Про це заявили представники Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). При цьому, відкидати цей шлях інфікування зовсім вони не рекомендують.

Найбільша ймовірність заразитися коронавірусом - це підхопити його від пацієнта з вираженими симптомами, стверджують у ВООЗ. Саме тому закликають країни зосередитися на пошуку таких хворих. Загроза подальшого розповсюдження буде тим вищою, чим більше таких людей будуть знаходиться в суспільстві, а не під наглядом лікарів.

Разом з тим, ризик підхопити COVID-19 від безсимптомного пацієнта значно нижче. Але і він є, кажуть в організації. І все ж цей фактор передачі далеко не найголовніший.

"За нашою інформацією, передача коронавірусу від людини без симптомів далі все ще трапляється досить рідко", - повідомила на брифінгу в Женеві глава підрозділу ВООЗ з нових хвороб Марія Ван Керхове.

І все ж, говорить Ван Керхове, цей шлях передачі вивчений не достатньо добре. Тому закликає відстежувати та тестувати і тих, хто контактував з такими пацієнтами.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що в Україні різко збільшилася кількість летальних випадків коронавірусу. Це якраз збіглося зі стартом нового етапу ослаблення карантинних обмежень. Як думаєте, чи можуть ці дві події бути пов'язані між собою?