У США та ЄС нова суперечка навколо України: про що не можуть домовитися

Партнери не можуть дійти згоди щодо кредиту в 50 мільярдів доларів для України

План відновлення України за рахунок російських фінансів, які заморозили західні партнери Києва, перебуває у підвішеному стані. США та Європа все ніяк не можуть домовитися, як оформити кредит у 50 мільярдів доларів із використанням заморожених активів Центробанку РФ, не порушуючи закони. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання "The New York Times".

ЗМІ зазначає, що американські та європейські офіційні особи намагаються домогтися виділення кредиту до кінця року. Необхідно якнайшвидше завершити роботу над пакетом до президентських виборів у США, де є великі шанси на перемогу Дональда Трампа, через що може послабитись підтримка України. Проте, технічні перешкоди, пов'язані з наданням такого кредиту, ускладнили справу.

Відмінності у правових системах США та Європи, які планують надати гроші вперед, ускладнили структуру позики. ЄС, де зберігається більшість російських активів, зобов'язаний кожні півроку продовжувати санкції проти Росії.

Через цей закон ЄС Управління з управління та бюджету Білого дому визначило, що кредит пов'язаний із певним ризиком і що, якщо ЄС не внесе зміни до своїх законів про санкції, Конгрес має проголосувати за додаткове фінансування для України, щоб врахувати всі ризики.

Автори матеріалу вважають, що отримання додаткових коштів для України є політично малоймовірним, тому кредит залишається у підвішеному стані.

У матеріалі йдеться про те, що європейські чиновники не поспішають змінювати свої закони про санкції для США, оскільки для цього потрібна підтримка всіх 27 країн-членів. А тут, як відомо, є складнощі. Варто згадати хоча б позицію тієї ж Угорщини, яка продовжує "вести свою гру".

Читайте також на порталі "Коментарі" - яку гру ведуть США: ЗМІ дізналися, чому пакети допомоги для ЗСУ скорочуються.

Також видання "Коментарі" повідомляло – це допоможе Україні здобути перемогу: у Держдепі зробили заяву про війну.