У Криму збираються будувати нове курортне місто: що задумали окупанти

Поки що невідомо, як місто хочуть назвати

Окупаційна влада захопленого Росією Криму повідомила, що незабаром почнеться будівництво нового курортного міста на західному узбережжі півострова, біля Євпаторії.

Експерти розповіли порталу "Коментарі", про що свідчить подібний крок окупантів.

Це робиться, щоб було чим заповнити інформаційний порядок денний у Криму перед виборами

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей впевнений, що заяви про наміри побудувати нове місто в Криму — це інформаційний шум перед виборами до Держдуми.

"Креативу вигадати щось важливіше для електорату в Аксьонова (так званий глава республіки Сергій Аксьонов - ред.) не вистачило, тому він просто "змалював" ідею міністра оборони РФ Шойгу - той нещодавно теж заявляв про бажання побудувати цілих два міста в Сибіру. Але Крим - не Сибір. Тому Аксьонову, який представляє на півострові "Єдину Росію", досить марення і про одне місто", - зазначає Ігор Соловей.

На його думку, це робиться, щоб було чим заповнити інформаційний порядок денний у Криму перед виборами. І забити цим критичні новини про катастрофічний стан із туризмом на півострові, про засилля приїжджих з РФ (особливо з Кавказу), про знищення природи півострова для будівництва вілл "нових росіян", про ігнорування інтересів — і навіть пригніченні — корінних жителів півострова тощо.

"Самі ж кримчани прекрасно розуміють, що якщо навіть після виборів ця ідея не помре так само швидко, як і народилася, то все одно це "місто" буде зовсім не для них, - акцентує Ігор Соловей. - Він стане резервацією для новоприбулих з РФ і годівницею для "розпильників" державного бюджету".
Якщо будуть щось будувати, то, швидше за все, — військовий об'єкт під приводом того, що зводиться якась курортна точка

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко зізнався, що плани окупантів про будівництво нового курортного міста в Криму прозвучали для нього як одкровення.

"Слабо в це віриться. Розвитку курортної інфраструктури за час окупації помітно не було. Та й проблем - величезна кількість, та ж водна. Води не вистачає навіть тій кількості населення, яка є. Швидше РФ робила б якийсь новий курортний об'єкт в районі Сочі або розвивала якість того, що вже є. Загалом, повідомлення про якесь нове курортне містечко в Криму, де може оселитися 50 тисяч людей, за тих проблем, які там є, — звучить більш ніж дивно", - зазначає Павло Жовніренко.

Втім, підкреслює він, деякі варіанти такого гіпотетичного будівництва є.

"Будівництво анонсується на заході Криму, в районі Євпаторії. Це біля селищ Штормове і Мирний. І там же знаходиться на березі озера Донузлав селище Новоозерне, а в ньому - колишня військово-морська база. І якщо будуть щось будувати, то, швидше за все, — військовий об'єкт під приводом того, що зводиться якась курортна точка", - прогнозує експерт.

Ще однією можливою метою такого будівництва він називає відмивання грошей олігархами.

"Заради цього вони готові на будь-які будівництва, - пояснює Павло Жовніренко. - Навіть побудувати газопровід з Тюмені до Північного полюса. Аби були величезні капіталовкладення і ці гроші можна було витягнути з бюджету, паралельно зробивши "відкати" собі".

Раніше видання "Коментарі" писало, що в МЗС Туреччини зробили нову заяву про анексію Криму.