У ДБР пояснили, чому випустили скандального нардепа Дмитрука за кордон

Слідство ДБР робить все, щоб встановити місце знаходження нардепа

Народного депутата Артема Дмитрука не змогли затримати до його втечі за кордон, оскільки не було законних підстав. Для затримання потрібна була підозра, яку може оголосити лише генпрокурор. Як передає портал "Коментарі", про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповіла радниця зі стратегічних комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян.

Спікер підкреслила, що було відкрито кримінальне провадження щодо незаконного перетину чинним нардепом кордону, слідство ДБР робить все, щоб встановити місце його знаходження.

"Для того, щоб він потрапив до бази Інтерполу, потрібно кілька технічних моментів, коли ця процедура запускається. І тоді Україна та ДБР може розраховувати, що наші колеги правоохоронці з інших держав активно допомагатимуть та співпрацюватимуть, і матимуть законні підстави, щоб затримати народного депутата на території іншої країни, яка, звичайно, співпрацює з Україною", - зазначила Сап'ян.

Вона також додала, що після оприлюднення відео, на якому Дмитрука бачили у Великій Британії, слідчі ДБР звернулися до британських колег. Наразі встановлюється місцезнаходження народного депутата.

"Звичайно, що слідчі звернулися одразу до своїх колег з Великобританії для того, щоб ті могли справді підтвердити, що цей чинний депутат перебуває безпосередньо там. Ну, і звичайно ж, у них з'являться вже законні підстави, щоб його затримати", - сказала вона.

Представниця ДБР також пояснила, чому Дмитрука не було затримано перед втечею з України, незважаючи на спостереження за ним правоохоронців. За її словами, для цього не було законних підстав.

"ДБР і слідство вбачало ознаки підготовки до організації можливої втечі. Але у слідства не було законних підстав, щоб убезпечити, стримати, затримати і взагалі от цей план втечі довести до провалу... тому що саме генеральний прокурор може оголошувати підозру чинним народним депутатам, було оголошено підозру вже після того, як депутат залишив територію України. Тому якби була підозра, то були б законні підстави. Не було підозри - не було законних підстав", - додала Сапьян.

Читайте також на порталі "Коментарі" – втеча нардепа Дмитрука з України: у Раді зробили заяву.