У Балтійському морі знайшли легендарну шифрувальну машинку Енігма

Вчені припускають, що шифрувальну машину Енігма скинули з борту німецького корабля в останні дні війни

Незвичайну знахідку пощастило виявити на дні Балтійського моря німецьким нирцям. Шифрувальна машина часів Другої світової війни дісталася дайверам, які займалися пошуком кинутих рибальських сіток в затоці Гельтінг в Балтійському морі.

Водолази одразу зрозуміли, що мають справу з артефактом - шифрувальної машиною Enigma, якою користувалися нацисти для відправки кодованих повідомлень. Знахідку передали в археологічний музей. Відновлювати легендарний предмет, про який навіть зняли художній фільм, будуть близько року.

Експерти вважають, що шифрувальну машину скинули за борт в останні дні війни. Історики вважають, що це був саме надводне судно, оскільки на німецьких субмаринах використовувалися більш складні, чотиригвінтівні моделі Енігми.

Союзні війська невпинно працювали над розшифровкою кодів, вироблених машиною Enigma, які змінювалися кожні 24 години. Британський математик Алан Тьюринг очолив групу вчених, яка зламала код в 1941 році. Цей прорив допоміг союзникам розшифрувати важливі радіоповідомлення про німецьких військових пересуваннях.

Як повідомляв портал "Коментарі", скарб на суму півмільйона євро випадково знайшли у Франції в старому будинку, який придбала мерія міста Мореза. Чотири брати і сестри, нащадки стародавньої сім'ї годинникарів з Мореза, володіли будинком в місті. Вони жили там на самоті, ніхто ніколи не одружився і не мав дітей. Коли померла остання з них, прямого спадкоємця не було, але будинок був заповіданий жителю Морбах, сусіднього містечка. Він не хотів брати на себе управління і запитав мерію Мореза, яка приступила до покупки нерухомості, чи не бажає вона придбати його будинок. Після переговорів міська влада придбала садибу за 130 000 євро.