ТОП-5 неефективних суддів Дарницького суду: результати розслідування

Дарницький районний суд Києва: ТОП-5 найменш ефективних суддів – розслідування журналістів видання "Коментарі"

Судова система часто залишається поза увагою, поки справа не торкнеться кожного особисто. Але що робити, коли ті, хто має захищати права українців, самі ледве справляються зі своєю роботою? Журналісти видання "Коментарі" провели розслідування щодо ефективності роботи суддів Дарницького районного суду Києва та склали рейтинг ТОП-5 неефективних суддів. І тут є про що говорити: ми опиралися на офіційні цифри — кількість нерозглянутих справ та результати оскаржень в апеляційних судах.

Олександр Якусик

Нерозглянуті справи: 948
Змінено/скасовано рішень: 6

Олександр Якусик впевнено "очолив" наш антирейтинг. Майже тисяча нерозглянутих справ за минулий рік. Це не просто цифри, це долі людей, чиї питання залишаються “в повітрі”. До цього додається й той факт, що чимала кількість рішень судді була змінена чи скасована в апеляційному порядку.

Людмила Осіпенко

Нерозглянуті справи: 450
Змінено/скасовано рішень: 4

Людмила Осіпенко залишає після себе значну кількість нерозглянутих справ, які накопичуються рік за роком. Навіть при відносно невеликій кількості змінених рішень в апеляції, цифри нерозглянутих справ чітко говорять про себе.

Тетяна Щасна

Нерозглянуті справи: 425
Змінено/скасовано рішень: 5

Тетяна Щасна увійшла в ТОП-5 не лише через велику кількість справ, які залишаються нерозглянутими, але й через часті випадки оскаржень її рішень. Апеляційні суди неодноразово змінювали її постанови. Це означає, що її рішення не задовольняють як сторони процесу, так і колег із вищих інстанцій.

Олег Колесник

Нерозглянуті справи: 399
Змінено/скасовано рішень: 7

Олег Колесник увійшов в наш рейтинг із значними показниками як нерозглянутих справ, так і змінених рішень. Така кількість оскаржень вказує на серйозні проблеми з ухваленням обґрунтованих рішень. Фактично, це означає, що кожне сьоме рішення судді було змінене в апеляційній інстанції, що говорить про низьку якість суддівської роботи.

Сергій Кулик

Нерозглянуті справи: 263
Змінено/скасовано рішень: 5

Суддя Кулик відзначився відносно невеликою кількістю змінених рішень, проте залишається проблема з накопиченням справ, які він не встигає розглянути. Показники можуть здаватися кращими у порівнянні з іншими, але в реальності нерозглянуті справи та системні затримки говорять про необхідність оптимізації роботи.

Зазначимо, що станом на вересень 2024 року, штат суддів Дарницького районного суду складається із 30 посад, проте зайняті лише 24. Крім того, незаповненими залишаються 13 посад апарату суду, включаючи помічників суддів, секретарів судових засідань та IT-спеціалістів.