Головна Новини Суспільство події Суд у Гаазі зайнявся злочинами на Донбасі й у Криму: прогнози експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд у Гаазі зайнявся злочинами на Донбасі й у Криму: прогнози експертів

Експерти розповіли, чому рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі важливе для України

14 грудня 2020, 17:49 comments3252
Поділіться публікацією:

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі офіційно заявив про підстави для початку офіційного розслідування військових злочинів і злочинів проти людяності на сході України та в Криму. "Коментарі" дізналися в експертів, чому це важливо і чи є шанс притягнути агресора до відповідальності.

Суд у Гаазі зайнявся злочинами на Донбасі й у Криму: прогнози експертів

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Навіть той факт, що Росія повідомила ООН, що не бажає бути учасником Римського статуту МКС, не вирішує для неї проблеми"

Міжнародний кримінальний суд (МКС) є постійно діючою інстанцією правосуддя — на відміну, наприклад, від трибуналів ООН щодо колишньої Югославії або Руанді, що мали тимчасові мандати. На цьому акцентує експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин.

"Відповідно до Римського статуту (міжнародний договір, котрий уклав Міжнародний кримінальний суд- прийнятий на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і вступив в силу з 1 липня 2002 року — прим. ред.), юрисдикція МКС обмежується лише найсерйознішими злочинами, що викликають заклопотаність всього без винятку міжнародного співтовариства. Йдеться про злочини геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочини агресії, — підкреслює Олександр Мішин. — Те, що вустами прокурора, гамбійкі Фату Бенсуда, МКС визнав, що вчинені в контексті російської агресії проти України факти військових злочинів і злочинів проти людяності — є позитивним результатом роботи Офісу генерального прокурора України, а також неурядових організацій, які їх фіксували буквально з березня 2014 року".

Так, МКС визнав, що злочини, вчинені в ході військових дій на Донбасі, а також затримання і переслідування людей в Криму російською окупаційною владою — це його юрисдикція. А значить, прокурор Бенсуда ініціює судове кримінальне провадження щодо цих злочинів. Наступними етапами будуть розслідування, висунення звинувачень проти конкретних фізичних осіб, а після цього їм направлять підозри і запросять на допит до Гааги.

"Таким чином, згідно зі статтею 27 Римського статуту, вище військово-політичне керівництво, зокрема це колишні та діючі чиновники і політики всіх рангів, чиї імена вже фігурують у різних санкційних списках, що стосуються ситуації в Україні, постане перед міжнародним правосуддям. Що важливо — вчинені ними злочини не мають терміну давності, — зазначає Олександр Мішин. — І ніякі імунітети, що забезпечуються службовим становищем, навіть статус глави держави, не можуть перешкоджати здійсненню правосуддя з боку МКС. Іншими словами, президент РФ Володимир Путін навіть після проведення конституційної реформи, що дозволяє йому залишатися при владі до 2036 року, а також забезпечує примат внутрішнього російського законодавства над міжнародними нормами, все одно не зможе уникнути правосуддя. Також як і нижчі особи його вертикалі влади".

МКС, пояснює експерт, буде посилатися на пункт про відносини начальника і підлеглого. Тобто, хоча злочини і скоювалися, наприклад, не особисто Путіним, але він мав можливості ефективної влади і контролю, і нічого не зробив, щоб їх зупинити. Подібна злочинна бездіяльність також карається.

"Навіть той факт, що Росія повідомила ООН, що не бажає бути учасником Римського статуту МКС, не вирішує для неї проблеми, — впевнений Олександр Мішин. — Адже якщо Путін і його команда не захоче прибути на допит, то прокурор видає ордер на їх арешт. Починає працювати механізм співпраці країн-учасників МКС, в тому числі по лінії Інтерполу. Іншими словами російське керівництво стає невиїзним, і потрапляє в глуху міжнародну ізоляцію, ще й як військові злочинці".

Раніше подібне на собі відчув експрезидент Судану — Омар аль-Башир, якого звинувачували в злочинах геноциду в Дарфурі. Після падіння його режиму було досягнуто принципових домовленостей про його передачу в руки міжнародного правосуддя після завершення антикорупційного судового процесу на батьківщині.

"У випадку з аль-Баширом його шлях до Гааги зайняв вже більше 12 років. Це вказує на дійсність, в якій кримінальний розгляд проти російського керівництва розтягнеться на роки. Але сам факт даного судового процесу істотно підриває міжнародну репутацію Росії, і буде стимулювати внутрішнє і міжнародне ослаблення режиму президента Путіна, — впевнений Олександр Мішин. — Хоча МКС досить молода інстанція, але вона дає реальні можливості залучити російське керівництво до відповідальності за агресію — з усіма супутніми наслідками".

"Це пряме підтвердження агресії Росії проти України"

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан також вважає, що заява МКС буде мати далекосяжні наслідки.

"Фактично воно означає, що Росія втрачає будь-які, хоч трохи значущі претензії на посередницький статус в будь-яких форматах переговорах щодо ОРДЛО, Криму і Севастополя, — пояснює дипломат. — Це пряме підтвердження агресії Росії проти України".

Разом з тим, підкреслює Вадим Трюхан, потрібно враховувати, що саме розслідування займе багато років. Адже навіть для того, щоб прийти до цих висновків, МКС знадобилося близько шість років.

"Що стосується залучення до відповідальності конкретних осіб, які будуть визнані винними у військових злочинах проти України, то і цей процес не буде простим і швидким, — прогнозує експерт. — Все буде залежати від того, який політичний режим буде існувати в Росії на момент винесення відповідних вироків. А також — від бажання РФ співпрацювати з міжнародним правосуддям".

Як повідомлялося, закінчується термін закону про ОРДЛО. Експерти сказали, на що може піти українська влада.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Flyer

15 грудня 2020, 21:01

козломордим пох ... всі ті суди,... та й Україна не називає агресора і нема стану війни ... типу громадянська війна ...

Слава Україні!

15 грудня 2020, 10:02

УССР, Мокші так і мріють нажратись сала, бо шишки соснові гризти набридло. Розберіться зі своїм чучалом, яке воляєтьсяф на червоній площі. Ото був переворот. Всих повбивали. А тепер вбивають українців. Не українець з автоматом на танку гасає по московії, а мокша по Україні. Підгорає в московитих.

УССР

15 грудня 2020, 02:03

Очень надеюсь, что когда нибудь эти «судьи» окажутся обвиняемыми вместе с вожаками переворота на Украине.

Дмитрий

14 грудня 2020, 22:08

Неужели дошла флешка Гордона в Гаагу?!?!

Вася

14 грудня 2020, 20:31

Не удивлюсь если Рутина прижмут он скажет что украина Крым сама ему подарила!

ссср

14 грудня 2020, 20:29

О том, что с производством Гаагского трибунала против Украины не все так гладко, написал бывший активист Майдана и экс-нардеп Игорь Луценко. «Эти персонажи, которые ничего не понимают ни в праве, ни в защите, добились того, что Украина признала разово юрисдикцию МУС по военным преступлениям в связи с событиями на Востоке Украины и в Крыму. А теперь — внимание. МУС считает, что у нас на Востоке — ГРАЖДАНСКАЯ ВОЙНА. Да, признаются случаи вмешательства в него РФ, но — МУС считает это внутренним конфликтом. А использование вооруженных сил в против собственных граждан — это военное преступление без срока давности. Так что я поздравляю всех, кто взялся за оружие. Мы, по версии МУС, участники гражданской войны, то есть — военные преступники», — пишет Луценко. Он говорит, что из всех участников войны на Донбассе, только украинские военные будут реально доступны гаагскому правосудию. Остальные либо отсидятся в «ЛДНР», либо их не выдаст Россия. «Кем тогда будет заниматься МУС реально? Правильно, нами. А что именно будет интересовать МУС — почитайте отчеты различных организаций, занимающихся правами человека в Донбассе. Там большая и лучшая часть — это о «преступлениях» украинской стороны, о взятии заложников, обстрелах», — напоминает бывший депутат. «Например, взятие в плен — это военное преступление. Поскольку до 2019 года не было введено военное положение, то никаких пленных де-юре у нас не могло быть. Это — не пленные, с точки зрения МУС, это — заложники, уголовное преступление без срока давности. Тем более, что в минских соглашениях, первых и вторых, Украина мудрой рукой Леонида Даниловича Кучмы признала наличие заложников и «незаконно удерживаемых лиц» прямыми текстом. Все доказательства для МУС готовы», — пишет Луценко

Сергей

14 грудня 2020, 19:56

Статья фейк.Трюхан,Мишин врут,а вы публикуете ложь.А в Украине ратифицирован римский статут?Да и с конституцией не вяжется.А убийства на майдане все будут рассматриваться в процессе судебного разбирательства?Или только те, которые вам удобно.А что там с добробатами,а с фактами убийства мирных жителей или журналистов?Лучше б молчали.

Алекс

14 грудня 2020, 18:11

Наивные... .Этому МУСу надо верить, как Будапешскому договору... .


Новини