Стрес і економія: як війна вплинула на харчування українців

Українці переглядають свої харчові пріоритети під час війни, показує опитування

Майже половина українців змінили свої харчові звички через повномасштабну війну. За даними дослідження Gradus Research Company, це стосується 49% людей, і найбільше зміни торкнулися молоді віком від 18 до 34 років, де цей показник досягає 54%.

Основні причини змін – це зростання цін на продукти, стрес та безпосередні атаки з боку російської армії. Як свідчить опитування, саме стрес став головним фактором, що вплинув на харчові звички 83% опитаних. Це призвело до різних наслідків:

  • 49% людей почали харчуватися нерегулярно.
  • 42% респондентів стали вживати більше нездорової їжі.
  • 41% опитаних зазначили, що у них знизився апетит.
  • Ще 41% пропускають прийоми їжі.

Крім того, 19% українців зізналися, що під час війни частіше вживають алкоголь.

Війна також змінила підхід людей до вибору продуктів:

  • 64% респондентів надають перевагу дешевшим продуктам, щоб заощадити.
  • 48% українців почали частіше готувати вдома.
  • 59% обирають продукти, які можна довго зберігати через часті перебої з електропостачанням.
  • 50% почали їсти більше холодної їжі, адже готувати гарячі страви стало складніше.

Особливо відчутна економія на харчуванні серед людей старшого віку (56+), де 77% респондентів обирають заощаджувати.

На чому українці економлять найбільше:

  • 49% зменшили споживання кондитерських виробів.
  • 48% скоротили покупку риби та морепродуктів.
  • 11% зменшили витрати на базові продукти, як-от хліб, крупи, овочі та яйця.