Став мільйонером за правду: як викривач корупції отримав 1,68 млн гривень

Військовий отримав 1,68 млн гривень за викриття корупційних схем у Міноборони

Україна зробила важливий крок у боротьбі з корупцією, виплативши викривачу рекордну суму — понад 1,68 млн гривень. Це перший випадок, коли український громадянин отримав грошову винагороду за викриття корупційної схеми. Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Виплату отримав військовослужбовець, який у 2020-2021 роках працював на посаді директора департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони. У той час він виявив спробу представників одного з приватних підприємств підкупити посадовців за неправомірні дії в інтересах компанії. За даними НАЗК, військовий повідомив про пропозицію хабара у розмірі 24 млн грн Національному антикорупційному бюро України (НАБУ).

Розслідування тривало кілька років, і в 2023 році суд визнав винним колишнього заступника начальника одного з управлінь Міноборони, який отримав 4,5 роки позбавлення волі за зловживання владою. Однак викривач не одразу отримав винагороду, спочатку йому відмовили в компенсації. Лише після апеляції його право на винагороду було підтверджено, що стало прецедентом для майбутніх справ.

"Відповідно до Закону України "Про запобігання корупції", викривач може отримати 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Можливість винагороди викривачам корупції було запроваджено ще у 2019 році", - йдеться в повідомленні НАЗК.

Читайте також на порталі “Коментарі” - На Закарпатті командира батальйону і його спільника викрили на хабарі. Вони вимагали гроші з військових за можливість служити в тилу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Офісу Генерального прокурора.