Стало відомо, якою має бути пенсія в Україні: в Кабміні назвали суму

Пенсія повинна збільшитися вдвічі

Стало відомо, який повинен бути розмір мінімальної пенсії в Україні відповідно до встановленого прожиткового мінімуму. Зараз мінімальна сума пенсії в Україні становить 1769 гривень, коли прожитковий мінімум для особи пенсійного віку становить 3370 гривень. Про це повідомляється на сайті Міністерства соціальної політики.

За розрахунками міністерства, навіть якщо вважати пенсії за застарілою методикою, то прожитковий мінімум необхідно збільшити як мінімум удвічі. Мінімальний розмір пенсії встановлюють в розмірі прожиткового мінімуму для тих, хто не здатний працювати.

Не дивлячись на цей факт, до Держбюджету України продовжують закладати цифри, які є застарілими. Всі громадяни пенсійного віку, які отримують пенсію, яка нижче встановленого прожиткового мінімуму, знаходяться за межею бідності.

У сьогоднішньому бюджеті закладено прожитковий мінімум в 3370 гривень, коли мінімальна пенсія становить +1769 гривень, тобто у два рази менше.

В рамках правил, які існують зараз, прожитковий мінімум визначають як суми вартостей необхідних продуктів харчування і господарських товарів. Цей підхід регулярно піддається критиці з боку експертного співтовариства.

За словами завсектором дослідження рівня життя населення Національної академії наук України Людмили Черенько, непродовольчі товари та послуги дуже складно розрахувати, оскільки у кожної людини індивідуальні потреби.

Вона зазначила, що така методика підрахунку в результаті призводить до спотворення реального прожиткового мінімуму.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що з'явилося фото проекту моста з України в Молдову.

Також читайте про нарахування надбавки до зарплати шкільним медикам.