Стало відомо, як вплине подорожчання електроенергії на ціну продуктів

Економіст Олег Пендзин в ефірі 24 каналу розповів, чи вплине подорожчання електроенергії на вартість продуктів

З червня середня платіжка за електроенергію становитиме 734,4 грн, що значно вище попередніх 448,8 грн. Експерти аналізують, як це вплине на ціни в магазинах. Зокрема, економіст і виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що підвищення тарифу на електроенергію для побутових споживачів з 1 червня не вплине на вартість продовольчого кошика. Водночас, на його думку, зростання цін на електроенергію для бізнесу стане поштовхом до підвищення цін на всі товари.

Він зазначив, що 1 червня НКРЕКП підвищила прайскепи, тобто максимальні ціни на електроенергію для промисловості під час пікових навантажень зросли з 7,5 до 9 гривень за кіловат, а вдень – з 3 до 5,6 гривень за кіловат.

Під час обговорення ситуації з цінами на сезонні фрукти, Пендзин нагадав, що в червні ціни на полуницю та черешню в Україні зросли на 30% порівняно з минулим роком. Причина полягає у проблемах з логістикою, включаючи блокпости та мобілізацію, що призводять до затримок транспорту.

Ціни на полуницю коливаються від 40 до 70 гривень за кілограм, а гуртові ціни почали знижуватися через збільшення пропозиції. Виноград коштує в середньому 218 гривень за кілограм, а черешні – від 100 до 140 гривень за кілограм.

Тим часом продуктові мережі та торгові центри продовжують нарощувати енергонезалежність. Обладнання, яке супермаркети та мережі придбали під час блекауту у 2022 році, забезпечує роботу магазинів під час аварійних та планових відключень електроенергії.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, що в "Укренерго" розповіли про "продаж" електроенергії за кордон.