Стало відомо, скільки хасидів наважаться приїхати до Умані цього року

Зміни в планах хасидів: у 2024 році до Умані прибуде на 20 тисяч паломників менше

Напередодні єврейського Нового року, Рош а-Шана, який цьогоріч відзначатиметься в Умані, очікується прибуття приблизно 30 тисяч паломників-хасидів, повідомила Об'єднана єврейська громада України. Ці дані надано на основі інформації від Благодійного фонду "Історико-культурний центр міста Умані".

Цьогорічна кількість паломників значно менша за прогнозовані 50 тисяч через недавню ескалацію конфлікту на півночі Ізраїлю, що призвело до скасування рейсів декількома авіакомпаніями. Незважаючи на військові дії в Україні, минулого року Умань відвідало понад 35 тисяч хасидів.

На початку вересня, український уряд закликав хасидів утриматись від поїздок до Умані через безпекові ризики. Відповідно до коментаря МЗС, такі заходи необхідні для забезпечення безпеки як українців, так і іноземних гостей.

Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець запевнив, що під час святкування будуть вжиті всі необхідні заходи безпеки.

"Ми зробимо все можливе, аби наші гості відчували себе в безпеці та змогли належним чином вшанувати свої традиції," - сказав він у своєму останньому інтерв'ю.

Що відомо про Рош а-Шана

Рош а-Шана, що буквально перекладається як "голова року", є єврейським Новим роком і одним із найважливіших релігійних свят в юдаїзмі. Це свято відзначається в перший і другий дні місяця тішрей, який є сьомим місяцем єврейського календаря і зазвичай припадає на вересень-жовтень за григоріанським календарем.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Цього року Україна змушена закликати хасидів утриматися від традиційного паломництва до Умані, де щороку відзначають Рош ха-Шана. За словами представників Міністерства закордонних справ, поточна безпекова ситуація на території країни не дозволяє гарантувати належний рівень безпеки іноземним громадянам.