Стало відомо, чи експортує Україна електроенергію в той час, як українці сидять без світла

В «Укренерго» заявляють, що Україна не експортує електроенергію за кордон. Там стверджують, що телеграм-канали розповсюджують фейкову інформацію

В "Укренерго" стверджують, що Україна не експортує електроенергію до Румунії. Там відзначили, що Телеграм-канали маніпулюють інформацією про технічні перетоки між енергосистемами України та ЄС, які є фізичним явищем, сказали в компанії.

Там пояснили ситуацію детальніше. Зокрема, в компанії відзначили, що після масованих ракетних та дронових атак ворога у березні-травні 2024 року в Україні було пошкоджено всі великі теплові та гідроелектростанції, що значно знизило їхні можливості виробляти електроенергію. Однак, потреби споживачів залишились на тому ж рівні. Тому всі доступні потужності українських електростанцій зараз використовуються винятково для покриття внутрішнього споживання, і експорт електроенергії не здійснюється.

Українська енергосистема є частиною європейської енергомережі, відзначили в "Укренерго". Там говорять, що коли енергосистеми з'єднані між собою, між ними існують технічні перетоки, які є природним явищем, обумовленим законами фізики. Зазвичай, ці перетоки незначні, і погодинний баланс близький до нуля: скільки електроенергії йде за кордон, стільки ж одразу повертається в Україну, сказали в компанії.

При цьому там повідомили, що у травні, на запит польського оператора енергосистеми, "Укренерго" кілька разів надавало аварійну допомогу польській енергосистемі. Однак, це не було передачею електроенергії до Польщі, а навпаки – прийомом українською енергосистемою надлишків із Польщі. У періоди ясної погоди, польські сонячні електростанції виробляли більше електроенергії, ніж могли використати місцеві споживачі. В умовах дефіциту в українській енергосистемі, "Укренерго" прийняло ці надлишки, що разом із імпортом та активною роботою українських СЕС дозволило уникнути відключень в денні години наприкінці травня, підкреслили в компанії.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що "Укренерго" звинуватили в поганій комунікації зі споживачами. Зокрема, і з приводу того, що компанія ніяк не коментує чутки про те, що Україна нібито експортує електроенергію.