Шпигуни з Краматорська: пара агентів ФСБ передавала дані для ракетного терору

Українська розвідка викрила агентурну пару ФСБ, яка наводила ракети на Київ і Донецьк

Служба безпеки України (СБУ) викрила двох агентів Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), які займалися коригуванням ракетних ударів по п'яти українських областях. Їх діяльність охоплювала Донецьку, Київську, Чернігівську, Полтавську та Черкаську області.

За даними СБУ, затримані – це 27-річний мешканець Краматорська, який раніше вже мав судимість за торгівлю наркотиками, та його 34-річна співмешканка. Пара шукала легкий спосіб заробітку через різні канали в месенджерах, де на них і натрапили представники ФСБ. Російські агенти запропонували їм гроші за співпрацю.


Отримавши інструкції від кураторів, вони почали подорожувати регіонами, маскуючись під подружжя. Їхнім завданням було збирати координати для ракетних, бомбових та дронових ударів російської армії. Окрім того, під час атак вони повинні були відстежувати розташування українських систем протиповітряної оборони (ППО) та уточнювати наслідки "прильотів".

Слідство встановило, що під час переїздів між містами вони орендували квартири, які мали вигляд на стратегічні об'єкти. У помешканнях вони встановлювали мобільні телефони із додатковими джерелами живлення, які транслювали відео у режимі реального часу для російських військових.


Завдяки оперативним діям СБУ вдалося вчасно викрити агентів. Їх затримали у Краматорську, куди вони повернулися, щоб продовжувати працювати на ФСБ. В ході обшуків співробітники СБУ вилучили усі телефони, які використовувалися у спостережних пунктах.

Підозрюваним пред’явлено звинувачення за статтею про державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану. Якщо їх провина буде доведена, їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.


“На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили агентам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна”, - йдеться в повідомленні СБУ.