Широкомасштабний наступ та знову мобілізація: експерти оцінили ймовірність

Росія не ризикне піти на відкрите вторгнення, але провокації можуть бути

Видання Politico опублікувало супутникові знімки, які підтверджують нещодавні повідомлення The Washington Post про те, що Росія знову концентрує війська та військову техніку на кордоні з Україною. Про що говорить те, що відбувається? Як слід реагувати? На ці та інші питання в ексклюзивному інтерв'ю порталу "Коментарі" відповіли наші експерти.

Поки що не слід говорити, що ми стоїмо на межі війни і що потрібно почати мало не тотальну мобілізацію

Генерал армії України, ексглава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що Росія продовжує підвищувати ставки у відносинах з Україною у протистоянні з НАТО.

"Кремль дратують нові заяви про рух України до Альянсу, про появу тут навчальних центрів країн НАТО з підготовки наших військових, спільні навчання, захід флагманів ВМС США та Великобританії у Чорне море. Росія сприймає це як спробу розмістити навіть без вступу до НАТО війська Альянсу в Україні. Взяти під контроль систему влади в Україні, військовий сектор, безпековий сектор – як це трактують росіяни. Нагнітають із цього приводу потужно, зокрема в інформаційному просторі. І попереджають – діятимемо жорстко", – пояснює генерал.

На його думку, росіяни не просто концентрують війська біля наших кордонів. Вони проводять маневрування. Проводили навчання у Білорусі – залишили частину війська там. Проводили навчання на своїх західних кордонах (тобто біля російсько-українського кордону), залишили частину військ і техніки там. І ця концентрація справді збільшується. Ціль – показати, що РФ готова до радикальних військових дій. Але із застереженням – що це лише у відповідь на якісь дії НАТО в Україні. Формування тут нових баз, розміщення нових центрів, баз (у тому числі військово-морських), поява нових видів озброєння та техніки (а нам уже три транші надали, включаючи "Джавелін"). Отже, Росія пояснює свої дії лише як кроки у відповідь.

Але, заспокоює Микола Маломуж, за даними нашої військової розвідки, стратегічної розвідки – реальної концентрації військ у кількості, достатньому для завдання удару – немає. Маневрування є, якесь збільшення – є. І це фіксується супутниками, зокрема американськими. Але навряд чи варто говорити, що РФ готується до широкомасштабної воєнної операції, вважає генерал.

Він упевнений, що в ситуації, що склалася, треба об'єктивно оцінювати обстановку, контролювати переміщення російських сил і коштів біля наших кордонів. І не піддаватись на провокації. Адже РФ може використати будь-який привід, будь-яке зіткнення, щоб розшити зону бойових дій.

"Важливим є контроль з боку розвідки (стратегічної, військової, тактичної), важливо бути готовими до будь-якого розвитку подій. Але не слід говорити, що ми стоїмо на межі війни і що треба почати мало не тотальну мобілізацію. Потрібно вироблення збалансованої політики оборони. І стратегічна політика щодо переговорного процесу, – пояснює Микола Маломуж. – Потрібно підключати дипломатичні канали, оперативні канали по лінії спецслужб. Залучати не лише наших партнерів із США та ЄС, а й із Туреччини. Поставити питання, які нас турбують, російському керівництву – і офіційно, і неофіційно. Краще попередити загрозу, ніж припустити, щоб вона стала реальністю".

До розв'язання питань щодо пуску газу по "Північному потоку-2" наступу точно не буде

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко впевнений: знімки та інформація, які з'явилися, свідчать про те, що Росія продовжує "кошмарити" Україну, щоб домогтися якихось поступок у Мінському процесі й не лише.

"Широкомасштабного наступу точно не буде. Принаймні, до розв'язання питань щодо пуску газу "Північним потоком-2". Нинішній тиск спрямований на примус України (можливо шляхом стимулювання з боку Заходу) до укладення угоди нової газової угоди з Росією – на кшталт Харківських угод-2", – вважає Павло Жовніренко.

Але якщо перші "Харківські угоди" дозволили залишитися в Криму російському Чорноморському флоту (і це гірко нам поринуло у 2014), то тепер в України в обмін на збільшення транзиту, на подачу газу, вимагатимуть політичних поступок, насамперед по Донбасу.

"Наприклад, прийняття формули Штайнмайєра, переговори прямі між Києвом та Донецьком-Луганськом. Думаю, у цьому причина нинішньої концентрації російських військ біля українських кордонів", – каже Павло Жовніренко.

Зазначимо, що українське оборонне відомство заперечує оприлюднену The Washington Post публікацію про те, що РФ збільшує свій військовий контингент біля наших кордонів.