Шантаж по-російськи: як подолати продовольчу кризу у світі – що може змінити ситуацію

Продовольча криза, спричинена блокуванням морських портів в Україні, вже призвела до підвищення цін на продукти

Високий представник ЄС Жозеп Боррель запевняє, що Європейський Союз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки, призначені для експорту зернові, заблоковані в морських портах внаслідок військової агресії Росії. У свою чергу, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк акцентує, що від того, як Україна отримає зброю для відсічі російської агресії, залежить зниження цін на продовольство в усьому світі. Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці заяви, логіку дій Росії та шляхи вирішення продовольчих їй продовольчих проблем.

Робиться все, щоб максимально спростити бюрократичні процедури та прискорити експортний процес

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук пояснює:

"У рамках нещодавно проведеної зустрічі представників G7 (Великої сімки) там були і представники міністерств аграрної політики. У тому числі – з України. Було багато зустрічей. Одне з ключових питань, яке активно порушує зараз світова спільнота та українське керівництво – можливості для збільшення експорту зернових з території України. Тому що у нас перехідних залишків, які ми могли б експортувати – близько 20 млн. тонн. А це є суттєвим показником для світу, особливо тих країн, куди ми традиційно багато експортували. Та ж Північна Африка, Близький Схід, багато в чому залежить від нашої сировини. Більше того, відсутність на світовому ринку українського продовольства спричинила стрімке зростання цін".

З огляду на все це, продовжує експерт, триває активна дискусія щодо необхідності відкриття "зелених коридорів" для експорту української продукції. У тому числі на наших західних кордонах, щоб це робити хоча б сухопутним шляхом (автотранспорт, залізничний транспорт). Йдеться, зокрема, про створення пропускного пункту, де позачергово пропускалися б з України фури з продовольством – пшеницею та іншими культурами. Про збільшення співробітників фіто-санітарних служб, які б сприяли якнайшвидшому оформленню необхідних документів.

"Робиться все, щоб максимально спростити бюрократичні процедури та прискорити експортний процес. Далі зерно через європейські порти (Польща та Литва – як мінімум) доставлятимуться країнам-споживачам", – розповідає Денис Марчук.

За його словами, всі ці процедури дали б нам додаткові можливості для збільшення експорту, який у квітні становив лише 1,1 млн тонн. Завдання варто вийти хоча б на половину тих можливостей, які нам давали заблоковані в даний момент порти. Якщо через них ми експортували близько 5 млн. щомісяця, то тепер спробуємо на суші вийти на 2-2,5 млн.

"Щодо забезпечення продуктами власне українців – із цим немає проблем, – запевняє заступник голови ВАР. – Ми зараз входимо у фазу піку сезонних овочів та фруктів, є великі запаси зернових. Через півтора місяці входитимемо в активну фазу збирання озимих культур. Інша справа – вартість продукції. Вона, звісно, пішла вгору. Збільшилися витрати на логістику, паливо, що відбивається вартості кінцевого продукту. Але ні голоду, ні дефіциту Україні не загрожують".

Ну, а Росія, звісно, до всіх інших злочинів проти людства, поводиться ще й як країна-продовольчий терорист, акцентує Денис Марчук.

"Ми вже не раз порушували це питання. Росіяни шантажують увесь світ, захопили контроль над Чорним морем у районі України, не даючи кораблям із тим самим продовольством ні вийти від нас, ні пройти до нас. Думаю, так Кремль намагається не лише нашкодити Україні, а й намагається впливати на позицію світової спільноти в контексті своїх інтересів. Негласно вимагаючи, наприклад, послаблення санкцій. Провокування голоду в багатьох країнах, загроза всьому світу - цілком у дусі Росії, яка стріляла і стріляє у мирні українські мирні міста", – резюмує експерт.

Російсько-українська війна серйозно вплине на продовольчу безпеку

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько нагадує, що Україна як і Росія є великим експортером продовольства. Для нас це валютний виторг, а для багатьох людей у світі – це питання виживання.

"Російсько-українська війна серйозно вплине на продовольчу безпеку. І це чудово розуміють на міжнародному рівні. Багато людей у світі голодуватимуть через цю війну. Тим більше, якщо не буде знайдено способу налагодити експорт із України у необхідному обсязі", – попереджає Олександр Солонько.

Він наголошує, що найдешевший спосіб, він же найефективніший – це морські перевезення, які зараз заблоковані.

"Ймовірно, росіяни розраховують на те, що дефіцит продовольства створить нові осередки нестабільності та конфліктів, зокрема військових. І західним країнам доведеться переключати свою увагу на них, відволікаючись від російської озброєної агресії", – пояснює експерт логіку агресора.

Читайте також на порталі "Коментарі" - президент Зеленський висловився про долю військових Азовсталі.