Середня зарплата прокурора і вчителя: в Раді назвали цифри

Нардеп Ніна Южаніна наголошує, що в пріоритетах бюджету на 2025 рік немає підвищення зарплат освітянам і лікарям

68 тисяч гривень – така середня зарплата прокурора в Україні. Педагоги в середньому отримують 12 тисяч. Як інформує портал "Коментарі", такі цифри у себе в соцмереді озвучила нардеп "Європейської Солідарності" Ніна Южаніна.

При цьому парламентар звернула увагу, що в 2025 року точно не буде підвищення зарплат для лікарів і педагогів. На це в проекті бдержбюджету не закладі видатки. Проте в 2025 року планується виплата премій суддям першої інстанції до 40% посадового окладу за кожен місяць, зауважила нардеп.

"Зарплат освітян стосується одна з петицій, яка набрала необхідну кількість голосів на урядовому порталі і очікує розгляду. А саме – про підвищення посадового окладу (тарифної ставки) працівника I розряду до 3600 грн. Мова йде про індексацію зарплат на 12,6% з 1 квітня 2024 року, яку урядовці обіцяли вчителям, але так і не зробили. Адже, виходячи з І тарифного розряду ЄТС розраховуються посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних і науково-педагогічних працівників", – зазначила Ніна Южаніна.

Читайте також на порталі "Коментарі" - після скандалу з "інвалідами в погонах" правоохоронці самі того не усвідомлюючи, запустили хвилю, яка охопить кожне з силових та державних відомств у країні. Після засідання РНБО до кожного пенсійного фонду країни було направлено запит на звірку діючих співробітників правоохоронних та інших державних органів, які отримують пенсії. Як каже військовий Денис Ярославський, що інформація, яка надходить до нього, шокує.

Він навів цифри, які, за його словами, можуть мати незначну похибку.

Так ось, згідно з даними Ярославського, 60% усіх чинних правоохоронців віком від 38 років отримують пенсії за спеціальним законом. До 2014 року – 20 років вислуги, після 2014 року – 25 років вислуги. Крім того, як каже військовий, 70% працівників прокуратури віком 38+ років також є пенсіонерами. При цьому, додає він, 30% чинних держслужбовців, які підпадають під цей закон, також отримують пенсії.