Сексуальне насильство під час війни: офіційні дані не відображають реальної ситуації

Жертв сексуального насильства під час війни в Україні може бути у 10 разів більше, ніж повідомляють офіційно

Офіційна статистика щодо жертв сексуального насильства під час війни в Україні може бути лише “верхівкою айсберга”. За даними експертів, реальна кількість постраждалих може бути в десять разів більшою. Про це йшлося на брифінгу, де Катерина Левченко, урядова уповноважена з гендерної політики, розповіла про значні недоліки в документуванні цих злочинів.

Станом на сьогодні, офіційні дані свідчать про 322 жертви сексуального насильства, пов'язаного з війною. Серед них 207 жінок і 115 чоловіків звернулися до правоохоронних органів та погодилися брати участь у розслідуванні. Однак експерти попереджають, що справжня кількість постраждалих може бути значно вищою.

Під час брифінгу в Медіацентрі Україна Катерина Левченко повідомила, що статистика, яку мають правоохоронні органи та громадські організації, є лише поверховою. Багато людей не розповідають про те, що з ними сталося, через страх, сором чи недовіру до системи.

"Дійсно, статистика, яку ми маємо, правоохоронні органи – це верхівка айсберга. Так само статистика соціальних служб, громадських організацій. І ми розуміємо, що за кожним ідентифікованим випадком стоїть мінімум 10, про яких ніхто не знає, про які мовчать", – додала Катерина Левченко.

Експерти та активісти закликають посилити зусилля в боротьбі з сексуальним насильством під час війни, вдосконалити механізми фіксації та підтримки постраждалих. Без цього важко буде досягти справедливості та надати допомогу всім, хто цього потребує.