Що показав великий обмін між Заходом та РФ: чи дасть це поштовх переговорам про завершення війни

Обмін говорить не про потепління у відносинах між Заходом та Росією, а про повернення цих відносин і за формою, і за змістом до часів Холодної війни

У Кремлі радіють поверненню додому шпигунів та кілера, яких обміняли на американських заручників та власних дисидентів. Але це жодним чином не свідчить про наближення миру в Україні, пише The Washington Post. До того ж прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков швидко спростував будь-які припущення про те, що обмін ознаменував будь-яке розморожування відносин із Заходом, яке могло б відкрити шлях до мирних переговорів у війні проти України. Чи можуть заяви Пєскова свідчити про те, що Росія відмовляється від анонсованого другого саміту миру, який ініціює Україна восени і буде продовжувати війну? І чи можуть таємні переговори про припинення війни йти між Заходом і РФ без відома України, адже такі побоювання вже з’явилися в Києві? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

"Великий обмін" та можливість переговорів про припинення війни

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко наголосив, що Росія від самого початку не визнавала Саміти миру, ініційовані Україною, одразу ж відмовилася від участі у другому Саміті миру (через заяву заступника міністра закордонних справ РФ), незважаючи на публічне запрошення з боку України.

"Тож Пєсков не сказав нічого нового. Саміти миру ламають російську стратегію примусу України до переговорів на своїх умовах. Саме тому Росія не визнає Саміту миру, і з високою ймовірністю не братиме участі у другому Саміті миру. Єдиний фактор, який теоретично може змінити позицію Росії, – це Китай. Також можуть вплинути і результати виборів у США, якщо Трамп переможе. Але поки що сценарій участі Росії у другому Саміті миру видається малоймовірним. До того ж, треба розуміти, що Саміти миру – це не переговори про завершення війни. У кращому разі вони можуть створити передумови для майбутніх переговорів", – наголосив експерт.

На його думку, "великий обмін" не має жодного відношення до теми переговорів щодо завершення війни в Україні. Переговори про цей обмін тривали близько двох років. Вони мають свою логіку, яка не має прямого відношення до війни в Україні. І цей обмін говорить не про потепління у відносинах між Заходом та Росією, а про повернення цих відносин і за формою, і за змістом до часів Холодної війни.

"Жодних таємних переговорів про завершення війни немає. Немає жодних натяків на такі переговори. До того ж, усі серйозні гравці, зокрема й у Кремлі, чудово розуміють, що домовитися про закінчення війни без участі України неможливо. Це тільки російська пропаганда говорить про те, що ми все робимо за вказівкою американців. При цьому високопосадовці Росії регулярно скаржаться своїм американським колегам на "неслухняність" України, на те, що Україна порушує всі "червоні лінії", про які говорять у Росії та на Заході. І у Вашингтоні, і Москві чудово розуміють, що Україну не вдасться поставити перед фактом якихось таємних домовленостей. До того ж, є позиція європейських країн, які підтримують Україну, і не погодяться на мир на російських умовах. Без переговорів із Україною завершити нинішню війну неможливо", – вважає Володимир Фесенко.

При цьому він погоджується з тим, що за будь-яких прямих контактів високопоставлених представників США та РФ (міністрів оборони, керівників спецслужб) тема України порушується. Але це не переговори, наголошує експерт.

"Це швидше обговорення конкретних питань, пов'язаних з війною (найчастіше, тема ударів по території РФ, і постачання західної далекобійної зброї Україні, а також ризики використання Росією ядерної зброї), і зондаж позиції протилежної сторони про готовність до переговорів. Вже давно відомо, що в Кремлі чекають завершення результатів виборів у США, і лише після цього визначатимуться з подальшою стратегією та тактикою війни та переговорного процесу. Американцям зараз також не до переговорів щодо завершення війни в Україні. І демократи, і республіканці сконцентровані на виборчій кампанії. Тема війни в Україні не є визначальною на виборах у США. Тому всі реальні спроби домовитись про початок переговорів, саме так - домовитися про майбутні переговори, їх формат та порядок денний, а не вже розпочати переговори, все це можливе лише після завершення виборів у США", – зазначив Володимир Фесенко.

Забігаючи наперед про майбутні переговори, співрозмовник порталу "Коментарі" зазначив, що вони, швидше за все, будуть закритими, але не таємними. Будь-які таємні переговори не матимуть легітимності, ні для України, ні для міжнародної спільноти.

Ми маємо справу виключно з імітаційним процесом з усіх боків

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян зазначив, що подібні обміни – це стандартна практика взаємодії західних спецслужб з Росією. Така практика була раніше з Радянським Союзом. Такі обміни будуть й пізніше.

"Тому дійсно це жодним чином не означає ані розморозки відносин, ані можливості домовленостей з Росією по Україні. Взагалі жодним чином це не стосується України. Окрім того, що від цього обміну програв світ, тому що Путін фактично, не ризикуючи нічим, отримав для себе декілька плюсів. Він звільнив вбивцю ФСБешника Красікова. Відповідно продемонстрував російським спецслужбам, що він буде битися за своїх. Він отримав образ для роспропаганди себе як договороздатного, що використає російська машина по максимуму і при цьому звільнені Росією бранці є класичними представниками російської ліберальної інтелігенції. А як ми знаємо, російський лібералізм закінчується на українському питанні. Вони будуть вносити додаткову суматоху і неясність в підтримку України, відводячи відповідальність від Росії. Також вони будуть продовжувати вести наративний ряд, який ми могли спостерігати і раніше і який і без того був точкою напруження між Україною і частиною російської ліберальної так званої опозиції. Ясно, що це буде зараз впливати негативно на зусилля України по підтримці, по посиленню санкцій щодо Росії в ключових західних столицях, де наразі топ-зірками будуть звільнені російські опозиціонери", – прокоментував Олег Саакян.

Він звернув увагу на ще один момент, що Захід та, перш за все, Байден став на розтяжку, хоча й отримав певні зиски. Хоча це відбулося в той момент, коли вони йому вже особливо не потрібні. Оскільки обмін готувався заздалегідь і тоді вважалося, що Байден буде йти на другий термін. Наразі ж особливого електорального ефекту це не матиме, бо Байден вже не кандидат.

"Але окрім цього результату власне це жодним іншим чином не впливатиме на Україну і не свідчить про те, що можливі якісь домовленості або розморозка відносин з Росією. Росія не готова на реальні переговори і неодноразово відкидала можливість участі у Саміті миру за українським порядком денним. Відповідно, наразі немає жодних свідчень про те, що Росія реально готова до переговорного процесу. Ба більше, ситуація на фронті демонструє що Росія навпаки готується до додаткової інтенсифікації бойових дій. І, знову ж таки, повертаючись до Сполучених Штатів, поки в Вашингтоні влада не змінилася говорити про якийсь формат переговорів немає сенсу, адже Джо Байден наразі вже є "кульгавою качкою" і, відповідно, він не може прогарантувати жодних зобов'язань, які, очевидно, США довелося б взяти по відношенню і до України, і по відношенню до Китаю, і потенційно по відношенню до Росії та інших суб'єктів, які могли б бути дотичні до переговорного процесу в російсько-українській війні", – зазначив експерт.

Олег Саакян вважає, що наразі ми маємо справу виключно з імітаційним процесом з усіх боків, оскільки в світі в світлі американських виборів і невизначеності після них запустився черговий раунд істерії під назвою "давайте запустимо мирний процес".

"Очевидно, що зараз Україна і Росія, як і багато разів раніше, змагаються перед очима світу в тому на кого буде покладена відповідальність за неможливість проведення переговорів. І тому Україна вимушена весь час, незважаючи на недолугість цієї ситуації, коли вона є жертвою, але тим не менше виправдовуватись що ми віддані миру, що ми готові на переговори, але тільки тоді, коли переговори з боку Росії є добропорядними, а мир який досягається є справедливим і в ньому не може бути жодним чином обговорення питання територіальної цілісності та суверенітету, бо, як мінімум, це суперечить статуту ООН. Тому наразі немає ніякого простору для відкритого переговорного процесу і він не з'явиться до виборів в США так точно. Немає місця для будь-яких прихованих домовленостей, як мінімум, до обрання нового президента США. А далі це буде залежати від сузір'я різних факторів, яке з високою вірогідністю не складеться. Наразі переговорна істерія не є продуктом ані реальної ситуації на фронті, ані реальної геополітичної ситуації, а сугубо спровокована невизначеною президентською кампанії в США", – підсумував Олег Саакян.

Читайте також на порталі "Коментарі" - обміняний російський опозиціонер Кара-Мурза раптово видав промову на захист РФ.