СБУ зірвала план російського агента, який шпигував у 10 регіонах

СБУ затримала шпигуна ГРУ: агент збирав розвіддані у 10 областях України та планував приєднатися до «Вагнера»

Служба безпеки України викрила 22-річного жителя Херсонщини, який працював на російську розвідку. Молодий агент ГРУ діяв під прикриттям, видаючи себе за військового, та збирав стратегічну інформацію в різних регіонах країни. Згідно з даними контррозвідки, його діяльність охоплювала Донецьку, Харківську, Дніпропетровську, Херсонську, Миколаївську, Одеську, Вінницьку, Черкаську, Кіровоградську та Чернівецьку області.

Під вигаданою легендою він пересувався між регіонами, використовуючи рейсові автобуси, аби залишатися в тіні. Його головною метою було знайти і передати російським кураторам інформацію про розміщення об'єктів протиповітряної оборони, військових шпиталів та інших медичних установ, де перебували поранені українські захисники. Зібрані дані він оперативно передавав через захищені месенджери.

Контррозвідка встановила, що російські спецслужби обіцяли йому "евакуацію" до Росії та можливість приєднатися до угруповання "Вагнер" після успішного виконання завдань. Агент сподівався потрапити до цієї ПВК, щоб воювати на боці окупантів.

Чоловіка затримали в Миколаєві, коли він намагався розвідати місця дислокації українських військових підрозділів. У затриманого знайшли телефон, де були докладні звіти та координати, які він передавав російським кураторам.

Агенту висунуто обвинувачення за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена під час воєнного стану. Наразі він перебуває під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.