СБУ відкрила справу проти режисерки фільму "Росіяни на війні": подробиці

Українська Служба Безпеки розпочала досудове розслідування проти Анастасії Трофімової авторки пропагандистського фільму "Росіяни на війні"

Служба безпеки України розпочала розслідування проти Анастасії Трофімової — колишньої режисерки російського пропагандистського телеканалу "Russia Today" та авторки фільму "Росіяни на війні". Її підозрюють у виправданні російської агресії проти України та використанні грошей канадських платників податків для створення свого фільму. Про це розповів голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Розслідування було розпочате 7 жовтня, після того як стало відомо, що Трофімова їздила на окуповані території Луганської та Донецької областей, де знімала свій фільм разом із російськими військовими. Вона перетинала український кордон без дозволу, знімаючи російських солдатів у такому світлі, наче вони "звичайні люди" в складних обставинах.

Фільм "Росіяни на війні" був знятий за фінансової підтримки канадських платників податків. У ньому Трофімова намагається показати росіян на окупованих територіях як "невинних жертв ситуації". За її словами, мета фільму — дати іноземцям можливість краще зрозуміти конфлікт. Проте, ця робота уникає теми злочинів російських військових та виправдовує їх дії.

Після розголосу цієї інформації канадський парламентський комітет з питань нацбезпеки зробив офіційну заяву. Вони підкреслили, що Канада не повинна фінансувати проєкти, які підтримують російську пропаганду, і заявили, що фільм Трофімової не відповідає принципам журналістики та не має права на державну підтримку.

Раніше “Коментарі” писали, що Цюрихський кінофестиваль відмовився від показу пропагандистської стрічки "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової. В останню мить перед стартом фестивалю, який відбудеться з 7 по 12 жовтня в Цюриху, організатори вирішили скасувати показ фільму, що викликав різку реакцію МЗС України та численних громадських активістів