Розвідка закликала українців відмовитися від поїздок у країну-союзницю Росії: що сталося

Українці в Білорусі піддаються заходам фільтрації та можуть бути заарештовані у будь-який момент

Служба зовнішньої розвідки України (СЗР) звернулася до громадян з проханням не відвідувати Білорусь у найближчий час. Про це повідомляє прес-служба СЗР.

"Служба зовнішньої розвідки рекомендує утриматися від поїздок до Білорусі, яка підтримує державу-агресора у війні проти України", — зазначено в офіційній заяві.

У СЗР попереджають про існуючі ризики, які, хоча й менш серйозні, ніж у Росії, все ж можуть загрожувати безпеці та життю українців

Зазначається, що українці можуть в’їхати на територію Білорусі через інші країни, які межують з РБ, окрім України. Після прибуття громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди тощо). За даними розвідки, особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу - їх підключають до спеціалізованого "криміналістичного софту" для того, щоб вилучити інформацію із месенджерів.

"Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефона може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі", - наголосили у СЗР.

Також повідомляється, що у разі виявлення інформації, яку білоруська влада вважає чутливою, можливі депортація або кримінальні звинувачення за статтею про екстремізм.

Українці, які перебувають у Білорусі, можуть звернутися до консульського відділу посольства України за номером +375 17 283 19 89. Однак, у СЗР наголошують, що права українських громадян у Білорусі можуть бути порушені в будь-який момент.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що, ймовірно, Білорусь віддала Росії весь свій арсенал зі складів.