Рівень води у Каховському водосховищі зростає: причина

Вода повертається завдяки весняному таненню

В останні тижні спостерігається помітне збільшення рівня води у Каховському водосховищі, одному із ключових водних об'єктів України. Згідно з останніми даними, отриманими за допомогою супутникового моніторингу, раніше висохлі ділянки водоймища знову опинилися під водою.

Григорій Коломицев, експерт Української природоохоронної групи та молодший науковий співробітник Інституту зоології імені І.Шмальгаузена Національної академії наук України, надав свій коментар з цього питання виданню Texty.org.ua. На його думку, явище, що спостерігається, є наслідком весняного танення снігів, що призвело до підвищення рівня води у водосховищі.

Експерт пояснив, що таке підвищення рівня води є типовим для весняного періоду та відповідає природному процесу повені, характерної для річкових долин.

Григорій Коломицев підкреслив, що такі весняні повені є природним явищем для цього регіону і відбувалися на цих землях задовго до будівництва гідроелектростанцій та створення штучних водойм.

Нагадаємо, що в ніч проти 6 червня російські військові підірвали дамбу на Каховській ГЕС. Через діяльність росіян було зруйновано 14 секцій греблі та спорудження машинного залу. Згідно з підрахунками спеціального засідання ВР з екологічних питань, збитки для навколишнього середовища від підриву Каховської ГЕС становлять понад 15, млрд доларів. За фактом підриву також проводяться розслідування за статтею про екоцид.

"Коментарі" писали про те, що в Укргідроенерго назвали вартість та терміни будівництва нової Каховської ГЕС . Генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота повідомив, що вартість будівництва нової дамби на Каховській ГЕС становить близько 1-1,2 млрд. доларів. Термін відновлення гідроелектростанції триватиме сім років.