Головна Новини Суспільство події Рейтинг Зеленського: яким опитуваннями варто довіряти - відповідь експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Рейтинг Зеленського: яким опитуваннями варто довіряти - відповідь експертів

Експерти розповіли "Коментарям", яким соціологічними опитуваннями в країні можна довіряти, а які з них більш компліментарні на адресу влади

24 лютого 2021, 17:38 comments1373
Поділіться публікацією:

Свіжі рейтинги політиків і партій від Соціологічної групи "Рейтинг", згідно з якими рейтинг довіри до політиків очолює Володимир Зеленський, як і президентський, традиційно викликали у одних — скепсис, у інших — радість, у третіх — щиру печаль. Наскільки новий рейтинг відповідає дійсності? Дослідження яких контор ближче до реальності? "Коментарі" розбиралися в ситуації з експертами.

Рейтинг Зеленського: яким опитуваннями варто довіряти - відповідь експертів

Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Свіже опитування мало показати падіння рейтингу довіри до Зеленського, а тут — протилежна тенденція

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець вважає актуальним для України питання — чи можуть бути незалежними соцопитування. І яким з них слід довіряти.

"Є соціологічні компанії, які мають певну репутацію, ім'я, і ними дорожать. Але періодично претензії виникають щодо дослідження практично кожної з контор, — підкреслює Тарас Березовець. — З моєї точки зору, найбільш чесний рейтинг партій, найбільш реалістичні результати надають Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", Центр Разумкова та певною мірою КМІС (Київський міжнародний інститут соціології). Що стосується соцгрупи "Рейтинг", вона традиційно працює з чинною владою. При каденції Порошенка обслуговувала його Адміністрацію, сьогодні — чітко працюють на Офіс Зеленського. Тому результати опитувань від соцгрупи "Рейтинг" завжди більш компліментарні на адресу влади — і менш компліментарні на адресу її опонентів ".

У новому рейтингу експерт звертає увагу на занадто високий президентський рейтинг Зеленського (23,1%) і великий розрив між ним і другим і третім місцями (Порошенка з 14% і Бойка з 11,3%). Особливо в порівнянні з минулими опитуваннями тих же КМІС, Демініціатив, Центру Разумкова.

Дивує Тараса Березовця і те, що істотно виріс рейтинг схвалення дій Зеленського (з 37 до 44%).

"Інерційно це неможливо. Навіть якщо взяти до уваги свіже рішення РНБО про заборону трьох медведчуківських каналів. Такий різкий стрибок — в 7% — нічим не виправдовується, враховуючи загальне розчарування станом економіки і зростанням платіжок, — впевнений політтехнолог. — Свіже опитування мало показати падіння рейтингу довіри до Зеленського, а тут — прямо протилежна тенденція ".

Кожна політична подія або реакція на неї з боку конкретного політика впливають на громадську думку

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що група "Рейтинг" — один з лідерів українського соціологічного ринку. За його словами, їх результати вже багато років підтверджуються на практиці.

"Дане опитування проведено методом телефонного інтерв'ю, як і опитування інших компаній, і це — наслідки ковіда. Громадяни менш охоче погоджуються на живе спілкування, та й компанії таким чином роблять свій внесок в створення розумних перешкод для соціального спілкування. Помилка репрезентативності дослідження 2%, і тому для близьких між собою значень їх послідовність, звісно, може варіюватися", — підкреслює Ігор Попов.

За його словами, результати "Рейтингу" не сильно відрізняються від інших досліджень, що з'явилися раніше в цьому місяці.

"У всіх Зеленський — лідер президентського рейтингу, а 4 партії проходять 5% -бар'єр. Порівнювати відмінності в пару відсотків немає сенсу, — вважає експерт. — Політичні рейтинги партій і політиків розраховуються максимально близько до моделі голосування. Але, звичайно, кожна політична подія або реакція на неї з боку конкретного політика впливають на громадську думку. Поставки вакцини в Україну, санкції РНБО або протестні акції у справі Стерненка впливають на електоральні симпатії. А остаточний результат також буде залежати від наявності в бюлетені близьких за позиціонуванням політиків".

Говорячи про те, як можна грати з соціологією, Ігор Попов пояснив, що якщо в опитування включають одночасно Медведчука і Бойка (не в цей раз) — їх загальний виборець ділиться між двома. А якщо, наприклад, крім Порошенка у списку не представлені політики схожого позиціонування — він отримує все симпатії відповідних виборців.

"А ось хто потрапить в бюлетень — буде результатом політичної гри на ранньому етапі виборів. Так що рейтинг є орієнтиром для технологів, але ще не остаточним діагнозом ", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що портал "Коментарі" і рейтингова платформа "Ratings.comments.ua", яка на сьогоднішній день є головним рейтинговим ресурсом онлайн, запускає нове опитування серед українців. На цей раз ми визначимо "Найкращого роботодавця України".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

наталя

28 лютого 2021, 13:09

А мне не нужны никакие рейтинги. Я прекрасно вижу чем занимается президент Зеленский и я ему верю и желаю продолжать все его начинания. Здоровья вам и сил чтобы все осуществить.

Владимир

26 лютого 2021, 16:34

У ж точно не буду доверять Березовцу и его выводам! Гебельс его точно включил бы в штат своих сотрудников!

Лёлик

24 лютого 2021, 17:40

Никому не доверяю , и вот почему https://kosatka.media/category/gaz/news/naftogaz-obnarodoval-cenu-na-gaz-v-marte-dlya-svoih-klientov


Новини