Провідників ОУН та УПА планують перепоховати в Україні: де і навіщо

Провідників ОУН та УПА планують перепоховати на Національному військовому меморіальному кладовищі.

Провідників Організації українських націоналістів Євгена Коновальця та Степана Бандеру можуть перепоховати у Київській області на Національному військовому меморіальному кладовищі. Про таку можливість розповів заступник директора держустанови "Національне військове меморіальне кладовище" Ярослав Старущенко в інтерв'ю "Главкому".

"У нас є такі наміри. Плануємо перенести останки тіла одного з представників ОУН-УПА на територію Національного меморіального військового кладовища", - заявив Старущенко.

Проте існують певні проблеми, оскільки більшість родичів Степана Бандери проживають за кордоном та побоюються, що його могилу можуть осквернити вандали. Незважаючи на те, що цвинтар оснащений охороною та системами відеонагляду, родичі знаменитих українців сумніваються, що це зможе перешкодити вандалам, які мають намір зневажити пам'ять борців за незалежність України.

Старущенко додав, що якщо родини видатних українців дадуть згоду на перепоховання, Україна зробить усе можливе, щоб забезпечити надійний захист могилам провідників ОУН-УПА.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про цю ідею вже не вперше. у 2021 році в Офісі Президента розглядали таку можливість влаштувати перепоховання знаменитого українського націоналіста Степана Бандери безпосередньо на території України. Наразі могила Бандери знаходиться в німецькому місті Мюнхен. Саме тому не дивно, що, за повідомленням інсайдерів, ініціатором ідеї перепоховання лідера націоналістів виступає посол Україні в Німеччині Андрій Мельник. Вважається, що у дипломата наявні відповіді на більшість проблемних юридичних та практичних питань, які можуть виникнути в процесі.