Прокурор МКС вимагає ордер на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю та лідерів ХАМАС

Прокурор МКС Карім Хан готує запит на ордер для лідерів Ізраїлю та ХАМАСу через воєнні злочини та злочини проти людства.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан закликав видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху та лідерів ХАМАС. Запит прокурора має бути схвалений суддями МКС.

Прокурор МКС Карім Хан заявив, що він подає ордери на арешт лідерів ХАМАСу, зокрема Ях'ї Сінвара, Мухаммеда Дейфа та Ісмаїла Ханійе.

"На думку мого Офісу, ці особи планували та підбурювали до вчинення злочинів 7 жовтня 2023 року та своїми власними діями… визнали свою відповідальність за ці злочини", - сказав Карім Хан.

Крім лідерів ХАМАСу прокурор МКС також сказав, що буде вимагати ордери на прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху та міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта.

За словами Хана, ізраїльські лідери несуть кримінальну відповідальність за воєнні злочини та злочини проти людяності, включаючи використання голоду як зброї війни та "навмисні напади на цивільне населення".

Хоча запит Каріма Хана має бути схвалений суддями Міжнародного кримінального суду, це повідомлення стане ударом по уряду Нетаньяху та, ймовірно, посилить міжнародну критику стратегії Ізраїлю в його кількамісячній військовій боротьбі проти ХАМАСу. На заяву прокурора МКС Каріма Хана наразі не відреагували представники уряду Ізраїлю, а також не було відповіді від ХАМАС.

Ізраїль не є членом МКС і не визнає його юрисдикцію в Ізраїлі чи Газі. Але якщо ордери будуть видані, названі особи можуть бути заарештовані, якщо вони поїдуть до однієї з 124 країн-членів суду, серед яких більшість європейських країн, проте не США.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що новина про видачу ордера на арешт керівників Ізраїлю не стала несподіванкою, адже ще в квітні у ЗМІ потрапила інформація про можливість застосувати такі дії.