Про що вже тепер Байден попереджає Зеленського – чи можна було не дати окупантам зайти

Вашингтон та Київ обмінялися вельми суперечливими заявами

На четвертому місяці війни президент США Джо Байден раптом зробив заяву, в якій вирішив поділитися, як президент України Володимир Зеленський реагував на попередження про повномасштабне російське вторгнення. Глава Білого дому м'яко натякнув, що лідер українців до останнього не вірив, що Путін наважиться на такий сценарій. Навіщо Байден зробив таку заяву і чому вона прозвучала саме зараз "Коментарі" розбиралися разом із експертами.

Пінг-понг, який точно зовсім нікому не потрібен

Політичний експерт Валерій Клочок зазначає, що йому поки що точно незрозуміло, чому Байден зробив таку заяву. Але зрозуміло, що він злий на керівництво України, яке до останнього відмовлялося його чути. Зеленського Байден зарахували до багатьох інших політиків, які відмовлялися чути та приймати попередження Вашингтона.

"Щодо Путіна, то його президент США звинуватив у руйнуванні не лише нації українців, а й нашої культури. За словами Байдена, Путін вважає Київ "резиденцією матінки-Росії", - зазначив політолог.

Валерій Клочок додав, що на Банковій зреагували оперативно. З'явилася заява спікера Зеленського Никифорова, який заявив, що президент чітко розумів усі загрози, які стояли перед Україною, але західні партнери відмовлялися давати згоду на превентивні заходи, наче чогось чекаючи.

Таку заяву Вашингтона та Києва політолог називає "пінг-понгом, який точно зовсім нікому не потрібен".

Якщо між Зеленським та Байденом буде сварка, відомо, хто від цього виграє

У свою чергу політичний експерт Віктор Бобиренко вважає, що Байден на зустрічі з виборцями чесно сказав, що попереджав Зеленського і Ко. В офісі образилися, заявивши, мовляв, ми й самі все знали ще краще. Але це нібито Захід не запровадив санкції проти Росії ще до її настання.

"На Банковій відповіли у стилі: ви погані. Треба було проводити санкції та давати зброю. Погані ви. Стоп. А хто говорив, "спокійно, народ"? Хтось казав: всі на шашлики давай, все тіп-топ, без паніки, ніхто не нападе. Ой, а навіщо вам санкції, якщо ви пацифізм тут розводите? Хто не замінував жоден міст у Сумській області? Хто не попередив жодного голову громади? Хто не дав інструкцій, як поводитися: бігти? Іти у підпілля? Виходити до орків та намагатися якось утримати їх від насильства? Як правильно, щоб потім СБУ не наїхало? Якщо ви не довіряєте народу (а чому не довіряєте?), то чому не роздали зброю тербатам у Сумах та Херсоні за тиждень до війни? А краще – ще 20-30 тисячам охочих. Та по одному на взвод гранатомета, старого, радянського? Це така готовність? І тепер вішаєте все на американців: зброю не дали", – наголосив експерт.

Віктор Бобиренко зазначає, що ця історія йому нагадує старий анекдот, коли наречений побив багатого дядька нареченої. Бо вона натякала, що треба подарувати молодятам на весілля ключі від квартири у Києві. А він гад подарував лише 10 тисяч доларів на весільну подорож. Як не побити?

"У нас забувають, що є США. Ця країна наш союзник і з нами товаришує. Але є й людські справи. І наш ОП робить усе, щоб двоє чоловіків – Байден та Зеленський – особисто не дружили і весь час сварилися. Тільки кому від цього буде гірше?" – резюмував політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Європейському Союзі підготували план А та план Б для України: що вони означають.