Премія "Кіноколо": найкращі фільми та режисери 2024 року

"Сірі бджоли" та "Фрагменти льоду" – головні переможці національної премії кінокритиків

На відкритті цьогорічного "Київського тижня критики", що триває з 17 по 23 жовтня, були оголошені переможці 7-ї Національної премії кінокритиків "Кіноколо". У центрі уваги – драма "Сірі бджоли" Дмитра Мойсеєва, яка здобула одразу три нагороди: за найкращий повнометражний ігровий фільм, найкращу режисуру та найкращого актора.

"Сірі бджоли" – фільм, який змальовує життя в "сірій зоні" на Сході України. Стрічка виборола нагороди за найкращий повнометражний ігровий фільм, найкращу режисуру та найкращу чоловічу роль, яку виконав Віктор Жданов.

Документальна стрічка "Фрагменти льоду" Марії Стоянової також здобула визнання, отримавши дві нагороди – за найкращий документальний фільм та як найкращий повнометражний дебют. Фільм, заснований на відеоархіві фігуриста українського ансамблю "Балет на льоду" та батька режисерки Михайла Стоянова, надає глядачам унікальний погляд на гастрольне життя за кордоном у 80-х і 90-х роках.

Особливо зворушливим моментом церемонії було вшанування кінематографістів, які загинули під час війни проти Росії. Серед них були актори Павло Лі, Антон Прасоленко, Євген Світличний, Євген Шумілов, Філіп Вінер, Олег Зайцев, Василь Кухарський, Богдан Колесник, Андрій Павленко, Олексій Хільський, каскадери Володимир Строкань, Максим Сірош та багато інших професіоналів, які внесли значний вклад у розвиток українського кіно.

Програма "Київського тижня критики" запланована на тиждень і обіцяє багато цікавих подій, показів та майстер-класів від провідних фігур української та міжнародної кіноіндустрії.