Головна Новини Суспільство події Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс
commentss НОВИНИ Всі новини

Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс

Стан комунікацій теплопостачання, водопостачання і каналізації в житлових будинках Каменського не витримує ніякої критики

22 січня 2021, 19:39 comments1574
Поділіться публікацією:








Місто Кам'янське Дніпропетровської області переживає не найкращі свої часи. Комунальний колапс, що сталася тут нібито через дії міського голови Андрія Білоусова, торкнувся абсолютно всі сфери ЖКГ. У той час, як мери багатьох міст України скористалися можливостями децентралізації влади і збільшеними бюджетами, в Кам'янському такі можливості, схоже, зрозуміли по-своєму.

Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс

У Кам'янському комунальний колапс

Житловий фонд міста зруйнований, благоустрій жахає. Тарифи на тепло місцева влада встановила вище, ніж в Києві і Дніпрі. І це при тому, що рівень зарплат в Кам'янському один з найнижчих в Україні. У збільшених тарифах міський голова Андрій Бєлоусов можливо звинувачує уряд і президента, а в тому, що місто доведений до розрухи, нібито бачить підступи якихось злих сил.

Комунальне пекло

Стан комунікацій теплопостачання, водопостачання і каналізації в житлових будинках Каменського не витримує ніякої критики. Можливо, через зупинку в місті роботи аварійної служби, труби нікому ремонтувати і замінювати. На термінові заявки людей, не реагують тижнями, а іноді і місяцями. Постійні підтоплення житлових будинків призвели до того, що вони дають усадку і покриваються тріщинами.

Так, наприклад, днями в підвалі житлового будинку по проспекту Гімназичном, 67, одночасно прорвало комунікації водопроводу, каналізації та опалення. Домогтися усунення аварії мешканці не могли цілий тиждень. Люди змушені були жити в оточенні пари, зі звисаючими зі стелі бурульками, і ходити по обмерзлих сходами. Льодом покриті проводка і рубильник на під'їзд; вогкість і сморід проникає в квартири. На стінах виростає грибок.

Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс - фото 2

Про життя в комунальному пеклі розповіла мешканка цього будинку Олена Іванівна. За її словами, аварійників вона викликає по шість разів на день.

"Дзвоню щодня по кілька разів. Реакції — 0. Плачу за квартиру все до копійки. За що плачу — не розумію. Взагалі нічого не робиться, це просто кошмар", — обурена жінка.

Трохи краще ситуація і в інших районах. Так, наприклад, по Звенигородському, 21, два під'їзди повністю затоплені фекаліями. До своїх квартирах мешканці змушені добиратися по дощечці. На численні звернення — реакції немає. А ті, хто, через два тижні, приїхали, запевнили: "Так у вас все в порядку!", Прикривши трубу, з якої хльостають фекалії, цеглою. Зневірені мешканці написали колективне звернення на ім'я мера Андрія Білоусова, проте в приймальні за відповіддю їм порекомендували прийти через місяць.

"Будинок дає тріщини, штукатурка обвалюється, в під'їзд і на вулицю виливається, вибачте, лайно, а нам кажуть: приходьте через місяць", — обурена тим, що відбувається мешканка цього будинку Вікторія.


Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс - фото 3

Аналогічна ситуація сьогодні майже у всіх будинках Каменського. У квартирах замерзають люди. Кам'янчани топлять сніг, щоб заварити собі чаю. Мабуть, найбільше цієї зими в Кам'янському дісталося жителям Південного району. Їх, незважаючи на неодноразові попередження енергетиків і фахівців, місцева влада насильно перевела на електроопалення, можливо, взагалі не надавши жодного вибору. Дане рішення нібито приймалося одноосібно міським головою.

Як тільки в Кам'янському вдарили перші морози, третина міста нібито поринула в морок. У Південному районі регулярно горять щитові. У квартирах людей стовпчик термометра не піднімається вище десяти градусів, а в кранах немає води.

Комунікації, які до перекладу підігрівалися центральним опаленням, ніхто не утеплив. Як і каналізаційні труби. Все замерзло, намертво.

Пенсіонерка Любов Павлівна, яка проживає в будинку №4 по проспекту Конституції, змушена набирати сніг в відерце і топити його будинку, щоб попити чаю. В її будинку, як і в сусідньому, в трубах замерзла вода.

Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс - фото 4

"Другий день ми без води. Сніг розтоплюємо, з нього варимо їжу і п'ємо. До аварійної служби зверталися, але ніхто не приїхав", — розповіла жінка.

21 січня, десятки жителів будинків № 32, 34 і 36 вулиці Нікопольської вийшли на вулицю, щоб розповісти журналістам місцевих та всеукраїнських ЗМІ, до чого їх довела місцева влада. Квартири городян не прогріваються, в них з'явився грибок. Маленькі діти сплять в холодних вологих ліжках. Аварійні ситуації не усуваються по кілька діб, води в будинках немає вже практично тиждень.

Разом з журналістами мешканці будинку № 34 спустилися в підвал. Побачене шокує. Підвал затоплений водою упереміш з фекаліями, кілька підпірних стін тріснули і впали. Тріщини продовжують розповзатися далі. Електричні кабелі — теж у воді. У стояках замерзла вода і каналізаційні стоки. У деяких панельних будинках з'явилися тріщини, а в підвалах через просідання почали падати підпірні стіни. Все це може привести просто до руйнування будинку.

Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс - фото 5

Ситуація в Південному районі залишається напруженою. Жителі закликають мера до відповідальності за знущання над ними. Влада ж сховалася і мовчить, намагаючись маніпулювати громадською думкою. Однак виходить не дуже. Масштаби що відбувається по всьому місту надто великі, а терпіння людей скінчилося. Вони готові перекривати трасу.

У місті зупинилися практично всі ліфти. Пенсіонери не можуть вийти на вулицю, я тяжкохворих не можуть доставити до швидкої.

Крім цього, в Кам'янському відразу нібито перестали працювати практично всі ліфти. На їх скарги та звернення просто ніхто не звертає уваги. Найбільше через це страждають найменш захищені верстви населення. Заручниками комунального свавілля стали тяжкохворі люди, пенсіонери, батьки з колясками.

У 14-поверхівці по бульвару Будівельників, 10, ліфт не працює з нового року. Галина та Наталя живуть на 13-му поверсі, обидві жінки в шоці. Чоловік Наталії потребує госпіталізації, проте його не можуть винести до швидкої.

"Днями нам необхідно було винести мого чоловіка до швидкої, але ми так і не змогли цього зробити. 13-й поверх. Він може померти у мене сьогодні-завтра, і ми не можемо дістатися до лікарні. Будь ласка, все-таки ми люди ! Допоможіть нам!" — зі сльозами на очах благає Наталя.


Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс - фото 6

Люди похилого віку просто не можуть вийти на вулицю, ставши в'язнями своїх квартир. Надія Іванівна, яка мешкає у висотці по Аношкіна, 103, розповідає, що на неодноразові звернення влада і диспетчерська служба не реагують ось уже місяць. Сходити за продуктами доводиться просити сусідів, так як у жінки сильно болять ноги.

Порушені абсолютно всі сфери ЖКГ: в Кам'янському триває комунальний колапс - фото 7

"Дзвонили, подавали заявки, зверталися на лінію мера. Ліфт не включають. Сидимо вдома, вийти з квартири не можемо", — говорить пенсіонерка.

Галина Яківна зі Стуса, 24, розповідає: коли ліфт працював, вона хоча б могла вийти до під'їзду. Сьогодні жінка через теж не покидає квартири. У тих ліфтах, які ще якимось дивом працюють, регулярно застряють люди. Перелякані діти не можуть вибратися з кабіни по кілька годин. На ліфти в Кам'янському були спрямовані мільйони, а вони не працюють.

На вулицях брудно і слизько

З вулиць міста зникли всі двірники. Мер Бєлоусов нібито не розрахувався з ними за боргами. У підсумку всі двори потопають у смітті. Його нікому прибирати. З приходом холодів проблема ускладнилася ожеледицею. Витрати на соляно-піщану суміш — мільйонні, а самої суміші немає. Городяни падають і ламають кінцівки, відповідальності ніхто не несе. Все б нічого, тільки ось Кам'янське — місто не бідна, як часто любить бідкатися місцева влада.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Татьяна

23 січня 2021, 15:02

Кто управляющая компания в Каменском?

николай

22 січня 2021, 22:30

Мер Белоусов изо всех сил просится то ли в отставку то ли под суд может пора пойти ему навстречу.


Новини