Помер видатний український вчений Борис Патон

Багаторічного президента НАН України не стало на 101 році життя

Пішов з життя видатний український вчений Борис Патон. На момент смерті йому був 101 рік. Про це повідомляє видання Капітал з посиланням на Українську правду.

На даний момент вже почалося формування державної комісії з похорону, яка буде вирішувати основні питання. Це обумовлено тим, що вчений вів самотнє життя і у нього практично не було родичів.

На своїй сторінці в Facebook Володимир Зеленський висловив співчуття рідним, друзям і колегам Бориса Патона. Президент України підкреслив, що важко підібрати правильні слова, щоб оцінити масштаби цієї особистості. "Я щиро дякую долі за те, що в житті мені випала нагода особисто поспілкуватися з Борисом Євгеновичем", - підкреслив глава держави.

Борис Патон був сином академіка, директора Інституту електрозварювання і викладача Київського політехнічного інституту Євгена Патона, онуком російського воєначальника, героя російсько-турецької війни, генерала від інфантерії Віктора Будде. Він закінчив Київський політех і більше 70 років пропрацював в Інституті електрозварювання, який отримав ім'я його батька.

З 1962 року Патон безперервно був президентом Національної академії наук України. Також він відомий як політик і громадський діяч: при СРСР Борис Євгенович був депутатом і членом Президії Верховної Ради УРСР, депутатом Ради Союзу Верховної Ради СРСР, народним депутатом СРСР від КПРС. У роки незалежності входив до Ради національної безпеки і оборони України.

На рахунку Патона понад тисяча публікацій, в тому числі 20 монографій, а також понад 400 винаходів.

Як повідомляло видання "Коментарі", померла відома громадська активістка.