Польща тріумфує: яке рішення ухвалить ЄС, щоб обмежувати імпорт агропродукції з України

Єврокомісія готова дозволити п'яти країнам обмежувати імпорт української сільгосппродукції

Єврокомісія цього тижня надасть зміни до торговельного законодавства Євросоюзу, які дозволять сусідам України запроваджувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції. Як передає портал "Коментарі", про це в інтерв'ю "Financial Times" розповів єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

ЄК запропонує Європейському парламенту та Раді Євросоюзу продовжити безмитний режим для експорту з України до червня 2025 року, але не так, як минулого року, а із застереженнями.

Домбровскіс сказав, що Євросоюз має намір контролювати обсяги постачання сільськогосподарської продукції та блокувати імпорт, якщо з'явиться ризик зниження цін у країнах, що межують з Україною.

"Ми дивитимемося на те, як можна було б дати Польщі та іншим державам-членам додаткові гарантії, і один із способів зробити це – впровадити захисні заходи для кожної країни", – пояснив Домбровскіс.

"Ми бачимо, що регіональний вплив торгівлі чи експорту української сільськогосподарської продукції розподілено дуже нерівномірно. Це насамперед зазнають країни-сусіди, тоді як [це] не створює значних перешкод для ринку ЄС загалом", - сказав єврокомісар.

Він додав, що після початку переговорів щодо вступу України до Євросоюзу виникне питання щодо лібералізації взаємної торгівлі. Тобто не лише ЄС, а й Україна має знизити деякі торговельні бар'єри для збільшення постачання з Євросоюзу.

ЗМІ з посиланням на джерела у Брюсселі пише, що Євросоюз також розглядає можливість запровадження квот на м'ясо птиці, цукор та яйця з України. Але рішення поки що не прийнято.

Читайте також на порталі "Коментарі" - поступки територій в обмін на світ: Зеленський відповів, чи ухвалить складне рішення.