Politico дізналося, чи задоволений Зеленський та Ко результатами саміту НАТО

Не було шансів, що Київ офіційно запросять стати 33-м членом Альянсу під час саміту у Вашингтоні

Українські лідери переважно задоволені результатами саміту НАТО у Вашингтоні, тим більше, що могло бути набагато гіршим. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання "Politico".

ЗМІ зазначає, що Київ отримав не все, що просив, але НАТО погодилося оголосити, що членство країни є "неминучим", покращивши декларацію минулорічного саміту в Литві, яка викликала обурення України через відсутність зобов'язань з боку Альянсу.

Журналісти зазначають, проте українці все ще благають про збільшення кількості винищувачів, більше ППО, швидшу підготовку пілотів та скасування правил завдання ударів на території Росії. Перспектива повернення Дональда Трампа до Білого дому додає невизначеності до всього процесу.

Як заявив в інтерв'ю ЗМІ заступник голови комітету нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, після минулорічного саміту в Литві справи стали кращими, ніж були.

Нардеп визнав, що не було шансів, що Київ офіційно запросять стати 33-м членом Альянсу під час саміту у Вашингтоні. Київ одразу попередили, що запрошення не буде. Але Україна отримала обіцянку, яка стала результатом місяців суперечок усередині Альянсу.

"Необоротно" - це добре, але це ще не запрошення", - сказав Чернєв.
"Найважливішим для України зараз є те, що ми надсилаємо їй боєприпаси, а також знімаємо обмеження США та інших союзників щодо використання наданої зброї, такої як ракети далекого радіусу дії, всередині Росії", - заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

Дипломати на саміті висловили задоволення формулюванням, яке дозволяє НАТО тримати Україну трохи ближче, але бажання розпочати шлях до повноправного членства найближчим часом було замало, навіть у державах на східному фронті Альянсу, де найбільше панує проукраїнська риторика.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ключові підсумки саміту НАТО: чи виправдалися очікування України.