Пилова буря в Україні: коли ситуація з повітрям покращиться

Пил накопичувався над Чорним морем, а 3 жовтня він поступово поширюється небом над країною

Ситуація із запиленістю атмосфери в Україні залишається без змін у порівнянні з початком тижня. Як повідомляє Укргідрометцентр, причиною погіршення якості повітря є пилова буря, що прийшла з Каспійського регіону. Пилова маса переміщується в Україну з південного сходу, тому пил не становить такої загрози, як у місці утворення бурі, але все ж впливає на якість повітря у багатьох регіонах країни.

"Із запиленістю атмосфери зберігається така сама ситуація, що і з початку тижня. Основна причина — вітер із південного сходу, бо саме звідти продовжує надходити запилене повітря", — повідомляють синоптики Укргідрометцентру.

Концентрація пилу у повітрі різниться залежно від регіону, оскільки пилові маси надходять хвилями. Так, 2 жовтня найбільша концентрація пилу спостерігалася над Чорним морем, а вже 3 жовтня пил поширився по території України, охоплюючи все більше областей.

Покращення ситуації очікується на вихідних, коли атмосферний фронт із дощами принесе свіже повітря із заходу. Проте південно-східний регіон залишиться без опадів, тож у небі цього регіону пил утримуватиметься ще деякий час.

Нагадаємо, що 30 вересня Україну вразила сильна пилова буря, яка поширилася на Київську, Житомирську та Вінницьку області. Крім пилу, якість повітря також погіршив дим, що прийшов із північного напрямку.

Також "Коментарі" писали про те, що в Україні погіршилася якість повітря. У всіх районах столиці фіксується підвищена концентрація зважених часток (пилу). Також за даними моніторингових каналів, забруднене повітря у Сумах та Харкові. Також найвищі рівні забруднення спостерігаються у Черкаській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Херсонській областях.