Переворот на ринку нерухомості: яке місто України підняло ціни на житло до небес

Львів випередив Київ за вартістю житла: найвища ціна — 65 000 грн за м² на вторинному ринку

На українському ринку нерухомості відбулися важливі зміни: Львів обігнав Київ за вартістю квадратного метра житла, встановивши новий рекорд. Станом на жовтень 2024 року, середня ціна за квадратний метр на вторинному ринку у Львові становить 65 000 гривень. У новобудовах ціна досягла 56 000 гривень, що також є найвищим показником по країні.

Київ, який традиційно лідирував у цьому рейтингу, тепер посідає друге місце з середньою вартістю 60 000 грн на вторинному ринку та 53 000 грн у новобудовах. Трійку лідерів завершує Ужгород, де ціна за квадратний метр на новому ринку становить 48 000 грн, а на вторинному — 55 000 грн.


Серед інших міст варто відзначити, що найнижчі ціни на житло спостерігаються в Запоріжжі, Харкові та Дніпрі. У Запоріжжі ціни знизилися на 14%, що становить 18 000 грн за квадратний метр на вторинному ринку. Дніпро та Харків також демонструють негативну динаміку: ціни на вторинному ринку знизилися на 11% та 15% відповідно. Це можна пояснити економічною ситуацією та безпековими ризиками в цих регіонах.


Читайте також на порталі “Коментарі” - За останні 2 роки програма доступного іпотечного кредитування "єОселя" стала однією з найбільш успішних ініціатив держави, спрямованих на підтримку населення в питаннях придбання житла. "Коментарі" спробували розібратися, як працює зараз пільгова іпотека та які зміни відбулися у ній за останній рік.

“Коментарі” також писали, що тепер українці можуть подати заяву на компенсацію за знищене житло через портал "Дія". Це стало можливим завдяки оновленню програми єВідновлення. Важливо, що для цього більше не потрібен РНОКПП (ідентифікаційний код), а також з'явилася можливість подавати заяви не тільки власникам житла, але й їх представникам.