ПАРЄ прийняла важливу резолюцію щодо Росії: про що йдеться

Асамблея закликала всі держави РЄ не визнавати легітимність Путіна після виборів

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала Росію диктатурою і закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність глави РФ Володимира Путіна після завершення його чинного терміну. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляється в Telegram Міністерства закордонних справ України з посиланням на главу відомства Дмитра Кулебу.

Міністр вже публічно висловив подяку ПАРЄ за потужне голосування.

"Я вітаю сьогоднішню резолюцію ПАРЄ, яка визнає Росію диктатурою. Понад 20 років неконституційного одноосібного правління призвели до злочинів у країні та за її межами. Я вітаю заклик до 46 країн у Раді Європи визнати Путіна нелегітимним після закінчення його поточного". .

Зазначається, що за ухвалення резолюції віддали свої голоси 43 євродепутати.

Також цю інформацію підтвердив нардеп Олексій Гончаренко.

"Щойно! У ПАРЄ прийнято резолюцію, яка визнає президента РФ Володимира Путіна диктатором, а Росію - де-факто диктатурою!", - повідомив Гончаренко.

Зазначається, що процедура внесення змін до конституції РФ, які надали можливість залишатися Путіну при владі до 2036 року, суперечила ж самій конституції Росії.

Крім того, ПАРЄ визнала, що переважна влада Путіна, повна відсутність системи стримувань і противаг перетворила РФ на де-факто диктатуру.

Також ПАРЄ: закликала визнати Путіна як нелегітимного після закінчення його нинішнього терміну та припинити всі контакти з ним, окрім гуманітарних та в рамках прагнення миру; закликала держави-члени Статуту МКС заарештувати Путіна, коли він потрапить під їхню юрисдикцію на підставі ордера на арешт; підтвердила підтримку створення спецтрибуналу, який би подолав імунітет "трійки".

Крім того, Гончаренко подав поправку щодо визнання диктатором самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у чому полягають путінські плани – до яких наслідків призведе затягування війни.