Овочевий ринок в Україні: які продукти найбільше подорожчали

Аналітики проєкту EastFruit зазначили, що в Україні продовжує дорожчати картопля

В Україні продовжують зростати ціни на овочі, і цей процес не збавляє обертів. Наприклад, картопля, яка ще нещодавно коштувала 17 гривень за кілограм, тепер стартує від 20 грн. Подібна ситуація і з капустою – нижча межа її ціни теж піднялася до 20 грн за кілограм. А от цибуля подорожчала ще більше: тиждень тому її можна було купити за 12 грн/кг, а зараз ціни починаються від 15 грн.

Однією з причин такого зростання стало збільшення попиту на овочі на тлі низької пропозиції, а також несприятливі погодні умови, які погіршили врожайність. Наприклад, огірків на ринку стало менше через холодну погоду, і тепер їх продають по 60-70 грн за кілограм, тоді як ще тиждень тому ціни були нижчими на 10-15 грн. Помідори також подорожчали: ціни варіюються від 35 до 90 грн, залежно від якості та регіону виробництва.

Цікаво, що деякі овочі, навпаки, подешевшали. Наприклад, баклажан тепер можна купити за 25 грн за кілограм, що на 5 грн менше, ніж раніше. А от гарбуз через підвищений попит напередодні Хелловіну подорожчав – його мінімальна ціна зросла до 34 грн/кг.

У сегменті зелені ситуація також змінилася: кріп різко здорожчав, і тепер його ціни сягають 170 грн за кілограм, а от зелена цибуля стала дешевшою – від 50 грн/кг.

Щодо фруктів, яблука за останній тиждень також піднялися в ціні – тепер їх продають по 20-30 грн за кілограм. Проте імпортні фрукти, здебільшого, подешевшали, за винятком апельсинів, які навпаки стали дорожчими – тепер за них просять 73-78 грн/кг.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Здорове харчування є ключовим фактором для підтримки доброго самопочуття та довголіття. Однак деякі продукти, які ми споживаємо щодня, можуть мати серйозні негативні наслідки для нашого здоров'я.