Головна Новини Суспільство події Особливий статус Донбасу в Конституції: чи може Україна піти на умову РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Особливий статус Донбасу в Конституції: чи може Україна піти на умову РФ

Експерти оцінили «нормандське рандеву» в Берліні, в ході якого РФ вимагала від України закріплення в Конституції особливого статусу Донбасу

6 липня 2020, 14:49 comments1739
Поділіться публікацією:

Експерти оцінили для видання "Коментарі" результати зустрічі помічників голів держав "нормандського формату" в ракурсі врегулювання ситуації на Донбасі.

Особливий статус Донбасу в Конституції: чи може Україна піти на умову РФ

Зустріч відбулася в Берліні 3 липня. З української сторони були присутні віце-прем'єр-міністр, глава делегації Олексій Резніков та керівник Офісу президента Андрій Єрмак. За підсумками "рандеву" РФ зажадала від України якнайшвидшого закріплення в Конституції особливого статусу Донбасу. У свою чергу, президент Володимир Зеленський запевняє, що ніхто не в праві вимагати такого від України.

"Москва робить все можливе, щоб "узаконити" свою майбутню агресію проти Києва"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко зазначає: "Якщо Україна прогнеться і вступить у діалог з маріонетками "Л/ДНР" – це завершиться черговим Майданом незалежності в Києві, поваленням діючої влади і, найімовірніше, громадянською війною в Україні".

Саме такого сценарію, підкреслює експерт, хоче РФ, щоб використовувати свої 28 підготовлених батальйонно-тактичних груп на кордоні з Україною з метою "порятунку українського народу від націоналістичної мілітаристської хунти".

"Москва робить все можливе, щоб "узаконити" свою майбутню агресію проти Києва, хоча б в очах власного народу, – упевнений Валерій Кравченко. – Міжнародна реакція Путіна, який будує свій новий Радянський Союз 2.0, після затвердження в новій Конституції РФ примату російського законодавства над міжнародним, хвилює лише в другу чергу. Санкції? Це РФ вже проходила. Всього через 5 років після агресії, наприклад, відносини РФ з ФРН вийшли на рівень 2013 р. за рівнем інвестицій. І це незважаючи на те, що Меркель послідовно засуджує РФ за Крим і Донбас".

Путін, на думку директора Центру міжнародної безпеки, відмінно засвоїв урок – Росії бояться за її непередбачуваність, і не хочуть воювати з нею за інтереси третіх країн.

"У Москви є дві опції – перетворити всю Україну на подобу "сірої зони", як зараз відбувається на окупованих територіях, інспірувавши тут війну. Або зафіксувати нинішній статус-кво, приєднавши до себе у статусі федеральних територій (за новою Конституцією) невизнані республіки в просторі від Грузії до Молдови, – говорить Валерій Кравченко. – Очевидно – другий сценарій небажаний Росії, бо їй не потрібні "роти на утриманні", хоч і щиро люблять "руський мир". Москва буде до останнього проштовхувати території ОРДЛО зі своїми там "представниками" як частину України, очікуючи, коли Київ допустить фатальний промах".

"Україні доведеться якимось позиціями поступитися"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин упевнений: перш, ніж щось вимагати, РФ повинна сама виконувати найважливіші пункти Мінських угод – припинення вогню, виведення іноземних підрозділів.

"Цього РФ і підконтрольні їй не ОРДЛО виконують, – наголошує військовий експерт. – До того ж, представники ОРДЛО, які входять в українську частину ТКГ (а вони ж – теж голос Донбасу), виступають проти зміни в Конституцію за вказівкою окупантів. Особливий статус, та ще і закріплений у Конституції – це українські "червоні лінії", переходити які вкрай небезпечно".

При цьому, зазначає Влад Волошин, мистецтво переговорів – це мистецтво компромісів. І є ймовірність, що Україні доведеться якимись позиціями поступитися.

"Але лише у випадку, якщо ми побачимо, що опонент іде на якісь поступки, що стрілянина припинилася, – пояснює експерт. – До того ж, важливо розуміти, що зміни до Конституції України – не настільки простий процес, щоб його швидко здійснити. А обидві сторони конфлікту (Росія і Україна), як я розумію, останнім часом прагнуть саме до "швидкого миру". Але для цього в ОРДЛО повинні початися певні процесі реінтеграції, яких поки і близько немає".

Так, на ті ж вибори, повинна дати "добро" місія ОБСЄ, оцінивши обстановку. А в цей момент спостерігачів все частіше не пускають в ті або інші райони окупованого Донбасу. Не кажучи вже про те, що обстріл і переміщення бойовиків тривають.

"Щоб взяти під контроль ділянку кордону – навіть на наступний день після виборів – теж повинен бути проведений досить складний комплекс заходів, – каже Влад Волошин. – Це ж не просто – одні вийшли, інші зайшли. Ніхто не може дати гарантій безпеки цього процесу. Тут повинна бути якась міжнародна організація (швидше за все, та ж Місія ОБСЄ)".

На думку експерта, наші європейські партнери за нормандським форматом – Німеччина і Франція – повинні тиснути на РФ, щоб та йшла на виконання найважливіших безпекових пунктів угод.

"А вже потім хтось може щось вимагати від України, – вважає Влад Волошин. – В тому числі, політичну частину домовленостей. Але – з урахуванням внутрішньої ситуації в нашій країні, де особливий статус Донбасу сприймається дуже болісно".

"Ситуація складається на користь РФ"

Судячи з риторики РФ, Україна з часу останньої зустрічі "нормандської четвірки" не досягла жодних  переваг для того, щоб посилити свою переговорну позицію. Таку думку висловила директор громадської організації "Українська правова консультативна група", член комісії з реінтеграції Донбасу при президентові України Надія Волкова.

"Росія продовжує політику булінгу стосовно України, – підкреслює експерт. – Вона маніпулює, намагаючись покласти всю відповідальність за досягнення результатів у мирних переговорах на нашу країну".

Позиція України зводиться до відмов підкорятися нав'язаним умов, але при цьому з конструктивом – проблеми.

"Наша влада не має жодних істотних аргументів і позицій для того, щоб не лише відмовлятися від виконання умов, але й сформувати позицію переваги над РФ. У тому числі – в очах Німеччини і Франції – партнерів за нормандським форматом", – говорить Надія Волкова.

На її думку, в поки ситуація складається на користь РФ.

"Чим довше конфлікт перебуватиме в замороженому стані, тим більше часу у них на те, аби збільшувати свою сферу впливу. Зокрема, створюючи "потрібну" ідеологію серед населення ОРДЛО", – пояснює Надія Волкова.

Як повідомлялося, Резніков розповів, скільки грошей витрачає Росія на окуповані території.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини