Омбудсмен Лубінець закликає зупинити грошову підтримку Червоного Хреста

Дмитро Лубінець вимагає припинити підтримку МФЧХ, яка покриває діяльність російського Червоного Хреста

Дмитро Лубінець, український омбудсмен, звернувся до міжнародних донорів із закликом перестати фінансувати Міжнародну Федерацію Червоного Хреста. Він звинувачує організацію у підтримці російських дій, які шкодять Україні. Лубінець вважає, що федерація не реагує на злочини, які вчиняє Російський Червоний Хрест.

Лубінець розповів, що неодноразово обговорював з керівництвом МФЧХ проблему Російського Червоного Хреста. Він надсилав докази злочинів, але його звернення залишились без відповіді у звітах Федерації.

"Неодноразово мав комунікацію з керівництвом та представниками Федерації ЧХ щодо "поведінки" російського товариства. Щоразу наводив приклади, аргументи і факти про їхні ймовірні злочини та вимагав проведення прозорого розслідування дій російського Червоного Хреста та його виключення з Федерації"

У відповідь на ці звинувачення, Федерація створила Наглядову групу для перевірки дій Російського Червоного Хреста. Проте, навіть після збору доказів і зустрічі з президенткою Федерації, їх офіційний звіт не містив критики на адресу Росії.

"Тепер же Федерація опублікувала звіт щодо діяльності РЧХ, у якому не враховано жодного. У цьому звіті Федерація фактично визнала окупацію ТОТ Криму, Донецької, Луганської, Херсонської й Запорізької областей. У тексті підтверджується, що російський Червоний Хрест відвідував тимчасово окуповані території України. Але РЧХ має працювати лише на своїй території. Це порушення статуту Федерації зі сторони РЧХ, а також порушення територіальної цілісності України. Такі дії Федерація виправдала "новаторськими підходами" та "гуманітарними" цілями", - пише Лубінець.

Лубінець закликає донорів переглянути свою підтримку і перенаправити кошти до українського Червоного Хреста, який більш ефективно захищатиме інтереси і безпеку українців.