Очікування від Рамштайну: які стратегічні рішення можуть бути ухвалені по Україні

Напередодні засідання в форматі "Рамштайн" в ЗМІ активно обговорюється перспектива членства України в НАТО

Виходячи з тих заяв, які роблять офіційний Вашингтон та Київ, саме під час засідання в форматі "Рамштайн" 12 жовтня на рівні лідерів країн, які підтримують Україну і має вирішитися доля Плану перемоги. Його Володимир Зеленський представив в США в ході свого офіційного візиту. Проте для широкої громадськості всі його пункти досі невідомі. Які очікування від "Рамштайну"? Чи підтримають партнери України План перемоги? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

На "Рамштайні" отримаємо пропозиції про стратегічні перспективи щодо членства в НАТО

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок слушно зауважив, щодо того чи підтримають партнери План перемоги, то наразі про це говорити зарано, оскільки всі пункти даного плану ще невідомі.

Що ж до очікувань від "Рамштайну", то, на думку експерта, на зустрічі в Німеччині можуть бути ухвалені рішення стратегічного плану.

"Я з високою долею ймовірності допускаю, що буде рішення про перспективи нашого членства в Альянсі. Зараз багато мови про це в західних ЗМІ. Це не випадково. Тим паче поважне видання "Financial Times" публікує сьогодні відповідну статтю. Можна було б відкинути цю ідею на задній план або розглядати її як гіпотетичну, але, якщо її озвучив тоді ще чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг, то, ймовірніше за все, між країнами-учасницями Альянсу є така думка і її пропонують президенту України Володимиру Зеленському. Звісно, варто звернути увагу на сьогоднішній коментар Подоляка (радник голови ОП – ред.) про те, що така пропозиція для Офісу неприйнятна. Але причиною його появи є саме політичні мінуси, які отримує Офіс, погоджуючись на цей план, тому що риторика йде про нібито торгівлю землею. Але направду про торгівлю землею мова не йде. Це вже інтерпретація такої ініціативи, яка викривлює взагалі цю ідею", – зазначив експерт.

Тому швидше за все, прогнозує Валерій Клочок, ми на "Рамштайні" отримаємо пропозиції про наші стратегічні перспективи щодо членства, гарантії безпеки тих територій, які ми нині контролюємо, що для Путіна дуже неприйнятно. Оскільки російський диктатор виношує плани навіть після умовного замороження війни все-таки рухатися далі.

"Якщо ж Україна навіть частиною буде в НАТО, то це просто йому (Путіну – ред.) блокує будь-які подальші дії. В цій частині план може бути взятий до уваги, але, ще раз наголошую, що в політичному плані для команди Зеленського – це дуже серйозна загроза подальшої перспективи участі в політиці", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Мова йде не лише про Україну, а швидше про європеїзацію НАТО

Політолог Володимир Цибулько зазначив План перемоги від Зеленського ні що інше, як черговий мільярд дерев.

"Тому перед 25-тим "Рамштайном" відбудуться консультації на рівні лідерів США, Великобританії, Франції та ФРН. Лише потім передбачена розмова з Володимиром Зеленським, і мова, очевидно, йде не лише про Україну, а швидше про європеїзацію НАТО, тобто передачу відповідальності за безпеку Європи на самих європейців, і тут зʼявляється і місце для України і її континентальна безпекова місія", – говорить експерт.

На його думку, Штати повинні зосередитися на Тихому океані, а Атлантика передається НАТО як, власне, і закладено в назві організації.

"Бо, якщо підходити за принципом відповідності стандартам НАТО, то Україна за часи Зеленського лише віддалилася від цих політичних стандартів, але військова співпраця навпаки інтенсифікувалася, що означає потребу застосування для України дещо іншого формату набуття членства в організації колективної безпеки", – зазначив Володимир Цибулько.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Шольц готується до розмови з Байденом, Стармером та Макроном: як це стосується України.