"Обмін дітьми": Лубінець спростовує гучний російський фейк

«Обмін» дітьми — це російський фейк: офіційна заява України

Український омбудсман Дмитро Лубінець спростував повідомлення про так званий "обмін" дітьми між Україною та Росією, яке нещодавно поширилося в українських медіа. В інформаційному полі з’явилась новина, нібито Катар виступив посередником в угоді між Києвом та Москвою щодо передачі дітей. Однак Лубінець наголосив, що ця інформація є фейковою та нав’язує російські наративи.

“Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів. Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей, за що ми надзвичайно вдячні. Водночас, Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає в їх поверненні в Росію, якщо вони перебувають на нашій території”, - зазначив Лубінець

Інформаційна хвиля щодо обміну дітей між Україною та Росією набрала обертів після того, як кілька українських медіа з посиланням на французькі видання повідомили про нібито домовленість за участю Катару. Лубінець підкреслив, що Україна ніколи не викрадала дітей з Росії і не утримує їх на своїй території.

“Міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу як обмін дітьми. До якого цинізму треба дійти, що б запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації? Тому ще раз підкреслюю, ця інформація не відповідає дійсності. Прошу українських та міжнародних журналістів не поширювати чергову російську пропаганду та звертатися до офіційних джерел”, - наголосив омбудсман.