Головна Новини Суспільство події Новий посол України в США: чи зможе Оксана Маркарова виконати поставлені президентом завдання
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий посол України в США: чи зможе Оксана Маркарова виконати поставлені президентом завдання

Експерти розповіли "Коментарям", чи вдасться новому послу ефективно працювати в напрямку налагодження діалогу зі Сполученими Штатами Америки

26 лютого 2021, 14:21
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський призначив Оксану Маркарову, колишнього міністра фінансів при Кабміні Володимира Гройсмана, надзвичайним і повноважним послом України в США. Опитані "Коментарями" експерти оцінили цей вибір, а також шанси Маркарової виконати поставлені президентом завдання. Фахівці також висловили думки про те, чи зможе вона налагодити діалог з МВФ і сприяти візиту в Україну президента США.

Новий посол України в США: чи зможе Оксана Маркарова виконати поставлені президентом завдання

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Маркарова — професійний фінансист, а не дипломат
На думку політолога, політичного консультанта Володимира Фесенка, в країни, які є стратегічно важливими для нас, в тому числі і США, краще призначати професійних дипломатів, які добре знають відповідну державу.
"Оксана Маркарова — професійний фінансист, а не дипломат. Переговори з МВФ веде не посольство України в США, а уряд і Нацбанк. Це не функція посольства", — підкреслює Володимир Фесенко.
А як послу Макаровій доведеться вирішувати зовсім інші завдання. Так, представляючи її у новій посаді, Зеленський окреслив головні напрямки майбутньої діяльності нового посла України в США. Серед них: налагодження діалогу з Конгресом США для зміцнення двопартійної підтримки України; залучення Штатів для врегулювання військового конфлікту на Донбасі та деокупацію Криму, що виникли на тлі російської агресії проти України; посилення санкцій США проти РФ, зокрема щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2".
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час дискусії "Майбутнє американо-українських відносин", одним із важливих завдань, отриманих Маркаровою, назвав організацію візиту президента США в Україну.
"Як зможе Оксана Маркарова виконати поставлені перед нею завдання, покаже тільки практика, — вважає Володимир Фесенко. — Що стосується візиту в Україну президента США, то більш актуальна задача — організації візиту президента України в США".

У роботі з МВФ можна очікувати прогресу
Професор кафедри міжнародних відносин НАУ, кандидат політичних наук Максим Ялі зізнався, що негативно ставиться до призначень на дипломатичні посади вищого рангу людей, які не мають профільної освіти та професійного досвіду роботи у напрямку в принципі.
"Тим більше — в країни, від розвитку взаємин з якими, в умовах зовнішньої агресії проти України, залежить вкрай багато. І які є нашими ключовими союзниками саме у військовій сфері. Тому що для успішних переговорів і налагодження зв'язків з держструктурами необхідні не тільки відповідні знання, досвід, а й авторитет у своїх колег", — пояснює Максим Ялі.
Він зазначає, що Маркарова має успішний досвід роботи і переговорів з МВФ, а тому в роботі з цією структурою можна очікувати прогресу.
"Але що стосується інших завдань, поставлених перед нею президентом, зокрема, налагодження діалогу з Конгресом, залучення США для врегулювання російсько-українського конфлікту, підтримка нас Штатами в питанні євроатлантичної інтеграції, включаючи надання Україні ПДЧ, тут у мене є серйозні сумніви щодо успішності в їх досягненні — із зазначених вище причин", — підкреслює Максим Ялі.
Раніше портал "Коментарі" писав, що екс-посол США в Москві розповів про справжнє ставлення Путіна до України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Лёлик

26 лютого 2021, 14:47

Учитывая ещё как в США все меняется https://kosatka.media/uk/category/gaz/news/senat-ssha-utverdil-kandidaturu-grenholm-na-post-glavy-minenergo


Новини