Головна Новини Суспільство події Нова смертельна гра в Tik-Tok: як зрозуміти, що ваша дитина в небезпеці
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова смертельна гра в Tik-Tok: як зрозуміти, що ваша дитина в небезпеці

Кілька важливих порад психологів, які допоможуть батькам убезпечити свою дитину від небезпечних челенджів у соцмережах

18 лютого 2021, 18:10 comments1890
Поділіться публікацією:

У ліцеї в Боярці школярки наїлися таблеток через відео в Tik-Tok, після чого одна з дівчаток померла. Подібне повторили і школярки в Умані. Цей новий небезпечний челендж із занепокоєнням обговорює Мережа, а батьки — бояться за своїх дітей. "Коментарі" запитали у психологів, як батьки можуть запобігти подібним трагедіям і як убезпечити підлітка від участі в небезпечних іграх.

Нова смертельна гра в Tik-Tok: як зрозуміти, що ваша дитина в небезпеці

Фото з відкритих джерел

Так, челендж в Tik-Tok під назвою "Випий 40 таблеток і подивися, що буде" пропонує спробувати таблетки "Дротаверин" (аналог "Но-шпи"). Зараз у соцмережі вже не знайти відео цього челенджу і відповідних тегів.

Нова смертельна гра в Tik-Tok: як зрозуміти, що ваша дитина в небезпеці - фото 2
Нова смертельна гра в Tik-Tok: як зрозуміти, що ваша дитина в небезпеці - фото 3
Нова смертельна гра в Tik-Tok: як зрозуміти, що ваша дитина в небезпеці - фото 4


Нагадаємо, 16 лютого в Боярці Київської області в результаті участі в такій "грі" 13-річна дівчинка отруїлася і померла. Її подруга, 12-річна школярка, потрапила в лікарню. Крім того, через день, але вже в Умані Черкаської області стався подібний випадок. Після вживання не 40, а 10 таблеток дротаверину дві школярки були госпіталізовані.

Що можуть зробити батьки

Як розповіла нашому виданню практичний психолог Катерина Лещенко, діти, а особливо підлітки, потребують когось, щоб на нього рівнятися і за ним слідувати. Простіше кажучи, створюють собі кумирів. У більш ранньому віці "кумирами" виступають найчастіше батьки, вчителі або близькі родичі.

"Але ось з підлітками все не так очевидно, а з появою інтернет-трендів, "челенджів" і т.п. простежити, на кого рівняється ваша дитина — стало набагато складніше, — зазначає психолог. — Копіюючи поведінку, дитина набуває досвід минулих поколінь, навколишніх людей, всього, що відбувається навколо нього. Наслідування когось стало нормою".

Експерт додає, що не тільки молодше покоління слідує Tik-Tok-трендам, Instagram-челенджам і подібному, але і дорослі, самодостатні люди беруть участь в них. Тоді чому ж тільки дітей за це лають?

"Можливо, замість того, щоб забороняти щось, адже, як відомо, заборонений плід солодкий, слід поцікавитися, чому це так приваблює вашу дитину, показати їй позитивний приклад, — рекомендує психолог. — Не секрет, що в Інтернеті не тільки насильство, дурості та розпуста. Можна разом знайти корисну інформацію, спробувати кілька нешкідливих "лайфхаків" чи повторити танець".

Експерт закликає батьків розмовляти зі своїми дітьми, а головне, вміти слухати. Наприклад, виділіть час і займіться чимось разом — це буде найкращою профілактикою попередження нещасних випадків, травматизму, або навіть суїциду. Катерина Лещенко додає, що в спілкуванні з дитиною ви відразу помітите зміни в поведінці, адже кожен батько знає свою дитину такою, якою не знають його вчителі, друзі, або користувачі в соцмережах.

У свою чергу, практичний психолог Анастасія Пугач підкреслює, що ми зараз живемо в просторі, перевантаженому великою кількістю інформації. Розібратися в її якості і достовірності часто не під силу навіть дорослим, а що вже говорити про дітей, у яких ще не розвинене критичне мислення. Виходить, що все, що вони знаходять в Інтернеті, сприймають за правду, а слідування трендам (навіть вельми сумнівним) є досить важливою частиною в підлітковому середовищі.

"Безумовно, в рамках школи потрібно подбати про інформаційну та цифрову грамотність серед учнів. Батькам також слід більше уваги приділити цій стороні життя дитини — контролювати ресурси, з яких черпається інформація, обговорювати її коректність, дивитися разом контент, який є корисним, — каже психолог. — Однак більшу ефективність, на мою думку, буде мати співпрацю з популярними блогерами та представниками медіакультури. Зараз вони, в тому числі, дуже впливають на дітей. Серед популярних блогерів багато адекватних людей, які відповідально підходять до створення свого контенту. Можливо, завдяки їх сприянню вийде створити здорові тренди і вберегти наших дітей".

Нагадаємо, в Мережі набирає популярність нова соцмережа "для обраних" — Clubhouse. Дізнайтеся, чому про неї всі говорять!



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини