Нинішній клімат Києва – це клімат Херсона та Миколаєва десятки років тому: експерт про глобальне потепління

Українське суспільство тільки зараз почало цікавитись питаннями зміни клімату

Кліматичні зміни, що відбулися в Україні, є дуже драматичними. Наприклад, нинішній клімат Києва – це клімат Херсона та Миколаєва десятки років тому. Про це під час круглого столу "Екологічна відповідальність бізнесу" розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Фахівець зазначив, що відчуває смуток та сором за українське суспільство, яке лише зараз почало цікавитися проблемами зміни клімату та глобального потепління загалом, тоді як в інших країнах це вже протягом 20 років не є предметом дискусій. Розвинені держави вже давно думають, що з цим робити, що чекає на кожну країну в мозаїці кліматичних змін.

Втім, зазначає Євген Дикий, запит від суспільства виникає:

"Є певний прогрес за останній рік: журналісти запитали мене про глобальне потепління більше, ніж за останні 47 років мого життя... Всі ці зміни клімату досить драматичні в Україні. Наприклад, нинішній клімат Києва – це клімат Херсона та Миколаєва мого дитинства, тобто це зрушення на 400 кілометрів приблизно по широті, ці драматичні зміни – це поки що зміна середньої температури на 1.7 градусів. Для порівняння, у нас на станції "Вернадський" зміна відбулася на 3 градуси, і це показник того, чого нам чекати у наступному десятилітті ", – зазначає директор Національного антарктичного наукового центру.

Фахівець зазначив, що говорити про зміни клімату необхідно у двох площинах. Питання про те, як це відновити та повернути назад, навіть не порується. Поки що, за словами Євгена Дикого, актуальним є питання, як це все пригальмувати, щоб ми всі встигали за темпом змін.

Раніше на порталі "Коментарі" - Розкладання пластику – 400 або 4000 років: експерт назвав головну небезпеку .