Названо західні країни, які найбільше рятують РФ від санкцій

Аналітики ISW упевнені, що у спробах уникнути західних санкцій Росія покладається на кілька країн

Росія покладається на кілька країн у рамках своїх зусиль щодо ухилення від західних санкцій. Серед них – Індія, Сербія та Китайська Народна Республіка. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські експерти згадують публікацію Financial Times від 4 вересня про те, що Міністерство промисловості та торгівлі Росії розробило план витратити майже 1 мільярд доларів на безпеку критично важливих електронних компонентів у жовтні 2022 року, який, як повідомляється, включав можливість будівництва об'єктів в Індії для отримання доступу до таких компонентів.

FT повідомило, що наявні в його розпорядженні документи показують, що Росія таємно набувала чутливої електроніки подвійного призначення в Індії за допомогою "значних резервів" індійських рупій, накопичених російськими банками від збільшення продажів нафти до Індії.

Наскільки Росія реалізувала цей план, залишається незрозумілим, хоча ISW оцінює, що РФ бере участь у ширших зусиллях щодо ухилення від західних санкцій та закупівлі підсанкційних електронних компонентів та обладнання через іноземних суб'єктів.

Також в ISW зазначають, що 4 вересня на полях Східного економічного форуму у Владивостоці російський диктатор Володимир Путін зустрівся із віце-прем'єром Сербії Олександром Вуліним.

Вулін заявив, що Сербія не вводитиме санкції проти Росії і не дозволить використовувати свою територію для "антиросійських" дій. ймовірною спробою диверсифікувати постачальників зброї від Росії. Коментар Вуліна, припускають аналітики Інституту, був частково спрямований на те, щоб запобігти роздратуванням Путіна після нещодавньої купівлі Сербією 12 літаків Rafale у Франції у ймовірній спробі диверсифікувати постачальників зброї з Росії.

Путін заявив, що сподівається побачити президента Сербії Олександра Вучича на саміті БРІКС у жовтні 2024 року в Казані.

Путін також зустрівся із віце-президентом КНР Хань Чженом 4 вересня. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін поінформував офіційні особи КНР про підсумки своєї нещодавньої поїздки до Монголії, під час якої наголосив на зростання регіональної торгівлі та співпраці з КНР та Монголією.

У ISW нагадали, що раніше відзначали ознаки того, що іноземні компанії та банки, у тому числі в КНР, дедалі більше неохоче проводять транзакції з російськими суб'єктами через побоювання вторинних санкцій Заходу, які можуть вплинути на зусилля Росії щодо ухилення від санкцій.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Путін знайшов спосіб, як стати на Заході своїм та домогтися зняття санкцій із Росії.