Названі умови, за якими українці можуть втратити бронювання від мобілізації

Набули чинності нові правила бронювання, за якими українці можуть втратити раніше отриману бронь від мобілізації, повідомляють Новини.Live

В Україні набули чинності нові правила бронювання військовозобов'язаних чоловіків від мобілізації до лав Збройних сил. Відповідно до цих правил, деякі громадяни можуть втратити право на бронювання. Нові зміни затверджено постановою Кабінету міністрів України №650 від 5 червня 2024 року.

Отже, згідно із новими правилами, підставою для втрати бронювання є закінчення терміну дії бронювання. Бронювання анулюється після завершення строку дії мобілізації для військовозобов'язаних з органів влади або строку дії контракту для працівників підприємств, що забезпечують потреби ЗСУ та інших військових формувань.

Окрім того, бронь втрачається, якщо підприємство завершило виготовлення товарів, виконання робіт або надання послуг для Збройних сил України та інших військових формувань, бронювання анулюється.

Також військовозобов’язаний може втратити бронь, якщо підприємство втратило статус критично важливого. Окрім того, бронювання анулюється для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, якщо строк дії відстрочки перевищує строк договору або контракту.

Окрім того, у разі ліквідації або припинення діяльності державного органу чи підприємства, де працює військовозобов'язаний, бронювання також анулюється.

Також, за новими правилами, якщо військовозобов'язаний звільнений або його трудовий договір тимчасово припинений, він втрачає бронювання. Однак, якщо працівника переводять або звільняють з подальшим призначенням у того ж роботодавця, відстрочка залишається дійсною за умови повідомлення ТЦК.

І ще, вказується, що у разі надання відстрочки з інших причин, передбачених законодавством, бронювання анулюється.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що деякі підприємства можуть забронювати 100% своїх працівників.